Wandelen in de Moerputten

Vandaag hebben we een lekkere wandeling gemaakt in de Moerputten, een natuurgebied aan de rand van onze prachtige stad. Tussen de Bossche wijken de Kruiskamp, Deuteren en het nabij gelegen dorp Vlijmen. Het natuurgebied De Moerputten is een kleine 115 hectare groot en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het natuurgebied is een van de laatst overgebleven laagveenmoerassen onder de grote rivieren. Het natuurgebied is omringd door de polders van de Gement, Honder Morgen en de Rijskampen. De Moerputten is misschien wel het mooiste stukje natuur wat onze stad rijk is.

Veen

De naam Moerputten geeft aan dat het een moerassig gebied is en door een gedeelte van dit moeras loopt een speciaal aangelegd wandelpad. Het moeras is ontstaan uit een verlande prehistorische rivierbedding waarin over duizenden jaren een veenvorming heeft plaatsgevonden. Deze veenlaag was uiteindelijk dik genoeg om te worden ontgonnen. Hierdoor zijn er twee plassen ontstaan, de Lange Putten, waarover nu de grote Moerputtenbrug ligt en een kleinere plas genaamd de Moerput. Als je de landschappen in dit gebied goed bekijk zijn er nog sporen zichtbaar van de veenontginning. Het gebied, tegenwoordig de Moerputten genaamd, heeft eeuwenlang deel uitgemaakt van de inundatiezone rond onze stad. Inundatiezone?!? Als het eeuwen geleden noodzakelijk was werd waterpeil in het gebied verhoogd om de stad te kunnen beschermen. In de 19e eeuw werd er een spoorlijn aangelegd tussen ‘s-Hertogenbosch en Waalwijk, beter bekend als het Halve Zolenlijn. Om deze spoorlijn aan te leggen was het alleen mogelijk de Moerputten te doorkruisen door middel van een lange brug op pijlers. Momenteel dient de Moerputtenbrug als voetgangersbrug.

Natuur

De Moerputten bestaat uit veel verschillende terreintypen. Er zijn hooilanden, rietvelden, moerassen, open wateren en wilgenstruwelen. Het gebied heeft een rijke maar kwetsbare flora en fauna. Men vindt er reeën, vossen en zeldzame vogels als waterral, blauwborst en zomertaling. In het gebied is een geslaagde poging gedaan het pimpernelblauwtje, een in België en Nederland uitgestorven vlindersoort, te herintroduceren. Op de pijlers van de Moerputtenbrug zijn korstmossen, bladmossen en muurvarens te vinden, waaronder de in Nederland zeldzame en beschermde steenbreekvaren. Elders in het gebied liggen enkele van de weinige oorspronkelijke blauwgraslanden in Nederland.