Zomervakantie Drenthe

Zomervakantie 2019, de eerste zomervakantie sinds de relatiebreuk is een feit. De kinderen zijn er na een zwaar schooljaar aan toe. Je merkt dat aan alles. Ze zijn gewoon moe en moeten hun batterijtjes weer opladen. En ook ik ben er aan toe. Het waren lastige voorafgaande maanden die stiekem toch veel energie van mij hebben gekost. Na een lange digitale speurtocht naar een leuk vakantieadres in eigen land kwam ik uit in het Drenthse Orvelte. Voorheen hebben wij vaker een Landal vakantiewoning geboekt en zo ook deze keer. Dit keer was Landal Orveltemarke de gelukkige om ons te mogen verwelkomen tijdens onze Staycation in eigen land.

Op naar Drenthe

Na alle tassen gepakt te hebben, de laatste boodschappen te hebben gedaan en de auto vol geladen te hebben was het tijd om onze Brabantse hoofdstad achter ons te laten om naar Drenthe te rijden. Zonder navigatie kwamen we een kleine twee uur later aan op Landal Orveltemarke. Op de eerste dag van de vakantie bevatten de kinderen meestal een extra lading energie en zo ook deze dag, vandaar dat we vroeg waren vertrokken. Omdat we zo vroeg waren vertrokken kwamen we natuurlijk ook veel te vroeg aan in Orvelte. Onderweg hebben we ons vermaakt met de meest nieuwe kinderliedjes en in Orvelte konden de kinderen weer kennis maken met Bollo de Beer. Na aankomst hebben de kinderen meteen de speeltuin onveilig gemaakt. De leukste verrassing van de dag voor Elin en Vince kwam echter na een klein uurtje spelen pas echt, daar stonden opa & oma ineens voor hun neus. Ik had bij het boeken een achtpersoonshuisje weten te bemachtigen en aan mijn ouders gevraagd of ze misschien interesse hadden om mee te gaan. Normaal gesproken vertrekken ze een a twee keer per jaar naar Zuid Engeland, maar ze hadden nog geen vakantieplannen gemaakt. Bij het zien van opa & oma verscheen er bij beide kinderen een grote glimlach op hun gezicht. Na wat gedronken te hebben en een laag schminck op de gezichten van Elin en Vince te hebben laten smeren was het tijd om naar het huisje te gaan. Na een kleine tour door het huisje gemaakt te hebben, de slaapkamers verdeelt te hebben was het tijd om beide auto’s leeg te halen en de bedden op te maken alvorens we gingen koken. Lekker simpel pasta gemaakt is op zo’n eerste dag altijd fijn. De dikke schminck laag moest natuurlijk ook nog verwijderd worden anders zouden de hagelwitte lakens meteen al geel en bruin uitgeslagen zijn. Na toch best wel een vermoeiende dag was het tijd om onder de wol te kruipen.

Monumentendorp Orvelte

Na een heerlijke nachtrust was iedereen tijdig wakker. Buiten was het nog een beetje grauw en fris, maar dat zou de dag niet gaan bederven. Het nabij gelegen dorp Orvelte is een monumentendorp waarbij je letterlijk een stap terug zet in de tijd. Tenminste mijn generatie en zeker voor Elin en Vince. Na een lekker ontbijt zijn we met zijn allen naar Orvelte gereden. We hebben in dit dorp een een aantal oude boerderijen bezocht en ook een bakkertje. Na wat Drentse kniepertjes gekocht te hebben we het Houten Pad van Theodoor gelopen. Een leuk wandelpad waarop de kinderen kunnen klimmen en klauteren. Na deze fikse wandeling hebben de kinderen genoten van een kinderpannekoek in De Schapendrift. De wandeltocht had er bij de kinderen best wel ingehakt en wij besloten daarom na enkele uren terug te rijden naar het park. Ik denk dat we later in de week vast en zeker nog wel een keer terug zullen gaan om even een kort bezoekje te brengen aan het nostaligische snoepwinkeltje. Na terugkomst in het park zijn we lekker gaan zwemmen. Beide vonden ze dat heerlijk en ze waren dan ook beteuterd toen we het zwembad moesten verlaten omdat deze zou gaan sluiten. Maar goed er zijn nog meerdere dagen.

Het Hoge Boomkroonpad

De derde dag was al weer aangebroken. De zon begon zich op de dag steeds iets vaker te laten zien. De vorige avond had ik met mijn ouders afgesproken om naar het Buitencentrum Broomkroonpad te gaan. Vanaf deze lokaties starten enkele wandelroutes door de Drentse Hondsrug en is er wandelpad door de boomtoppen van een van de bossen. Met mijn hoogte vrees was dit best wel een moedig besluit om deze tocht te gaan lopen. De kinderen hadden er zin in. De start van het Boomkroonpad begint echter op de hoogte van de wortels van de bomen, oftwel onder de grond. Na onze entree kaarten te hebben gescand, liepen we in een nagemaakte ondergrondse wereld met uitvergrote mieren en regenwormen naar de wortels van de boom. Van hieruit klommen we met een wenteltrap langzaam uit de grond. Enkele meters boven de grond kwamen we via loop bruggen steeds hoger en hoger boven de grond uit. Aangekomend bij de laatste pilaar was er nog een kleine wenteltrap naar een uitkijkpunt boven het bladerdek van de omringende bomen. Vince was echt stoer en is helemaal boven de bomen uitgeklommen, op een hoogte van ruim tweeëntwintigeneenhalve meter boven de grond. Nadat we alle vijf weer onze voeten op de grond hadden gezet, hebben we nog een kleine drie kilometer door het bos gewandeld over de kleinste van de verschillende wandeltochten. Iets wat best wel vermoeiend was voor de kinderen, want op de terugweg naar het vakantiepark vielen ze lekker in slaap. Na deze kleine powernap was het tijd om het zwembad en de waterglijbaan nog even onveilig te maken.

Kamp Westerbork

Dag vier alweer in Drenthe. Het naast gelegen dorp van Orvelte is Westerbork. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn via Kamp Westerbork vele duizenden mensen uitgezet naar onder andere vernietigingskampen zoals Auschwitz, Sobibor en Begen-Belsen. Op het moment dat je zo dichtbij misschien wel een van de donkerste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis bent moet je dit Herinneringscentrum Kamp Westerbork zeker een bezoek brengen. Elin en Vince zijn hier nog te klein voor dus ik heb samen met mijn vader dit voormalige kamp een bezoek gebracht. Indrukwekkend om te zien op welke schaal de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog als op alles hadden gezet om de in hun ogen minderheden te vernietigen. In het herinneringscentrum was een museum ingericht met de oorsprong van het kamp en hiervan was een gedeelte gewijd aan Sinti en Roma door de jaren heen. Vanaf het herinneringscentrum werden we per bus naar het kampterrein gebracht. Langs de 2,4 kilometer stonden 93 spoorbielzen in de grond, elk voor één van de transporten die er vanaf het kampterrein hebben plaats gevonden. Aan het begin van het kampterrein staat het huis van kampcommandant SS-Ober­sturmführer Gemmeker. Op het kampterrein stonden nog enkele treinwagons, een wachttoren en een barak. Verder een indrukwekkend monument bestaande uit 102.000 stenen. Ook het laatste gedeelte van de voormalige spoorlijn met twee omhoog buigende ijzers was indrukwekkend, zeker omdat je weet wat er hier plaatst heeft gevonden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Meer over Kamp Westerbork lees je hier.

Het eerste gedeelte van de staycation vakantie in Drenthe zit er op. Nog een paar dagen te gaan en we zullen langzaam weer afreizen naar het zuiden om daar de laatste dagen van onze gezamenlijke vakantie af te sluiten. Maar eerst gaan we nog genieten van de schoonheid die dit kleine gebied Drenthe ons te bieden heeft.

Wildlands Adventure Zoo

Wildlands ligt voor ons Brabanders normaal gesproken te ver weg voor een daagje uit, maar nu Wildlands Adventure Zoo maar op een klein kwartiertje rijden ligt is het zeker de moeite waard. Vooraf online de kaarten gekocht, want wij Nederlanders houden van korting. Na een klein ritje vanuit Orvelte naar Emmen stonden we voor de ingang van Wildlands. Elin en Vince hadden er zin in en konden niet wachten tot ze binnen waren. Bij binnenkomst hebben we eerst een show gekeken van zeeleeuwen in het Nortica gedeelte van het park voordat we verder het park zouden gaan verkennen. In Nortica kun je zeeleeuwen, zeehonden, pinguins en ijsberen zien. Hierna zijn we door gewandeld naar de Serenga waar de Nijlpaarden ons deden opwachten, verder hebben we hier leeuwen, giraffen, neushoorns en Bavianen met hele rode billen gespot. Na een verkeerde afslag genomen te hebben in de Serenga kwamen we uit bij Tweestryd, een dubbele achtbaan. We hebben deze achtbaan even bekeken en toen toch maar besloten dat we dit veel te eng vonden. In oude afgedankte treinwagons konden we sommige dieren van wel heel dichtbij bewonderen. Verder hebben hebben we ook het Jungola gedeelte van het park bezocht. Via een mooie vlindertempel kwamen we uit via een pad met loslopende doodshoofdaapjes en een bamboe doolhof uit bij de olifantenvallei. Hier liepen enkele baby olifanten die zich kostenlijk vermaakte in het water. In het binnengedeelte van Jungola hebben we eerst vogels gevoerd om vervolgens een boottocht te maken over de jungle-rivier. Na een klouterpartij over de jungle-trail was het tijd om via een kanibalenstam onze weg binnen Wildlands te vervolgen. Via het zonnepaleis en een kinderboerderij hebben we onze dag in Wildlands afgesloten. We hebben binnen Wildlands heel veel gezien en gedaan. Het park is ruim opgezet en je hebt op de meeste plaatsen goed zicht op de dieren en daarnaast zijn er genoeg speelplekken waar Elin en Vince zich hebben kunnen vermaken. Na terugkomst op het vakantiepark hebben Elin en Vince marshmallows kunnen roosteren op een kampvuur op het avontureneiland.

Hunebed D27

Op een van onze laatste dagen in Drenthe hebben we een bezoek gebracht aan het Hunebedcentrum in Borger. We hebben ons weer gewaand in de tijd van de prehistorie en gejaagd met speren op een mammoet. Tevens hebben we verschillende huizen gezien door de jaren heen en ons eigen vuur gemaakt. Bij het hunebedcentrum ligt tevens het grootste hunebed van Nederland namelijk hunebed D27. De zwaarste steen van dit hunebed weegt een kleine 20 ton. Ook ligt de grootste keientuin van Nederland bij het hunebedcentrum in Borger. Allemaal zwerfkeien die zo’n 150.000 jaar geleden in de voorlaatste ijstijd naar Drenthe zijn gebracht. Binnen in het museum hebben Elin en Vince allerlei interactieve spelletjes kunnen spelen die wat met de historie van Drenthe te maken hebben. Omdat het begon te regenen hebben we deze leuke en leerzame dag eerder afgesloten dan op de planning stond. Maar bij terugkeer op het vakantiepark zijn we nog even lekker gaan zwemmen in het zwembad. Elin heeft hier voor het eerst met kleren aan gezwommen, alvast oefenen voor haar zwemles.

Gevangenis Museum

De laatste dag van onze vakantie in Drenthe is aangebroken. Mijn boefjes hebben zich goed gedragen, maar toch bezochten wij op deze dag het gevangenis museum in Veenhuizen. Nou de spanning was er in de autorit er naar toe, want hoe zou een echte gevangenis er nu van binnen uit zien en hoe zou het voelen om vast te zitten zonder dat je zelf kan bepalen om naar bijvoorbeeld een museum te gaan? Bij het gevangenis museum ligt de Rode Pannen, een echte gevangenis. Alleen wel eentje die niet meer in dienst is als Huis van Bewaring. Sinds 2008 is het geen gevangenis meer en heeft de laatste boef het pand verlaten. Met een gids, ooit zelf gevangenisbewaarder geweest, kregen we een rondleiding door deze échte gevangenis. Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen natuurlijk flink veranderd. In het Gevangenismuseum hebben we alles kunnen zien over straffen van vroeger én nu. We hebben kunnen zien hoe een gevangenis er vroeger uit heeft gezien en hoe men vroeger met de boeven omging. Vroeger werd er veel bruter gestraft dan tegenwoordig namelijk met pijnbanken en werden de boeven geradbraakt. Er waren ook echte slaapkooien, verschillende moderne cellen en diverse vervoersmiddelen voor het vervoeren van boeven. Voor de kinderen was er een leuke speurtocht door het museum, ze moesten namelijk op zoek naar “Lange Leo”. Na een speurtocht door het gehele museum kregen Elin en Vince op het einde een “Lange Leo” button voor het deelnemen aan de speurtocht. Naast het bezoek aan het museum en de Rode Pannen kan je ook nog een rit maken door het voormalige gevangenis dorp Veenhuizen in een echte oude boevenbus.

Dááááág Bollo

Tijd om Landal Orveltemarke te verlaten na een week vol activiteiten met de kinderen zowel op als in de buurt van het park. Drenthe heeft mij als Brabander verrast. Het gebied is heel mooi en er zijn leuke dingen te doen voor kinderen. De vakantie in eigen land is mij dus meegevallen. Mijn ouders natuurlijk ook bedankt, want Elin en Vince hebben genoten van jullie aanwezigheid.

We hebben nu nog een hele week samen, voordat de kinderen drie weken naar hun moeder gaan. De weersverwachting ziet er erg héét uit met temperaturen boven de 30 graden celcius. Als afsluiting van deze staycation vakantie zouden we naar de Efteling gaan, maar met deze weersverwachting gaan we misschien toch later in het jaar.