Stoom uit de trein

Vandaag, zaterdag 21 september, was het waarschijnlijk een van de laatste mooie zonnige dagen van het jaar. Misschien volgen er nog meer, maar in Nederland weet je zoiets nooit zeker. Elin en Vince zouden eigenlijk vandaag bij hun moeder zijn, maar enkele maanden geleden kwam mijn zus een leuke activiteit tegen. Vanaf ‘s-Hertogenbosch Centraal Station, zou vandaag, elk uur een stoomtrein rijden richting Tilburg. Zoiets vergeten jonge kinderen natuurlijk nooit, dus had mijn zus enkele maanden geleden de treinkaartjes al besteld. Elin en Vince waren al de gehele week enthousiast en waren dan ook heel vroeg wakker vanmorgen. Na de standaard ochtend rituelen werd het tijd om richting het station te fietsen. Als we op tijd op perron 7b zouden staan konden we de stoomtrein nog bewonderen. We hebben hard doorgefietst en we waren op tijd.

Tsjoek terug in de tijd

Toch blijft het best wel indrukwekkend om de voorgangers van de huidige treinen te zien van dichtbij. Wat verder ook nog leuk was voor de kinderen, was dat zowel mijn ouders als mijn zus met de kinderen mee zouden rijden. Om stipt 10.06 uur werd het zware gevaarte ingang gezet en rolden we onder flinke stoompluimen vanaf spoor 7b richting Tilburg. In oude treinwagons genoten de kinderen van hun ritje naar Tilburg. Na een klein half uurtje stomen, rijden en fluiten kwam de stoomtrein Tilburg centraal station binnenrollen. Daar hebben we nog even een kort gesprek gehad met de machinist en de stoker.

Oude herinneringen

Voor mij bracht de geur van verbrande en brandende kolen herinneringen naar boven aan de vele vakanties die ik vroeger in Wales heb doorgebracht. Jaarlijks reden wij wel naar mijn opa & oma in Wales. Wat dat betreft ook een stap terug in de tijd met mijn herinneringen dus. Mijn opa, een mijnwerker in een kolenmijn, woonde zo goed als naast het spoor en daar in huis werd het huis nog verwarmt met door een kolenkachel. Vandaar dus die herinneringen aan de kolengeur.

Natuurmuseum Brabant

Omdat we een half uurtje met de trein naar Tilburg en een half uurtje terug naar ‘s-Hertogenbosch wel een beetje erg zonde van deze schitterende zaterdag besloten we in Tilburg ook nog iets te ondernemen. Afgelopen zomer ben ik met Elin en Vince in het Gevangenis Museum in Veenhuizen, een museum wat meerdere malen is uitgeroepen tot het meest Kidsproof Museum van de provincie Drenthe. Als een museuminspecteur konden we daar het museum beleven. Met dat in het achterhoofd heb ik op de website Museumkids gekeken of er ook in Tilburg een museum voor kinderen waar we naar toe konden gaan om de tijd te doden. Het Natuurmuseum Brabant is ook een museum waar kinderen als inspecteur doorheen kunnen lopen en van alles kunnen ondernemen en een mooie bijkomstigheid was dat het tegen over het station gelegen was. Het museum is een echt familie museum over het leven van plant en dier met een knipoog naar de mens. In het museum konden de kinderen allerlei spelletjes spelen, dingen ontdekken en zelf verschillende simpele proefjes doen. Echt een leuk tijdverdrijf dus voordat we weer terug zouden tsjoeken naar ‘s-Hertogenbosch. Elin en Vince hebben genoten, dus ook voor papa was het een geslaagde dag.