Woningsdag 2020

Nederland is in de greep van het Covid-19 virus, beter bekend als Corona-virus, en dat betekend dat er tot 1 september geen grote evenementen gehouden kunnen worden. Dus geen Jazz in Duketown, geen Theaterfestival Boulevard en andere iets kleinere evenementen in ‘s-Hertogenbosch. Ook door het jaarlijks terugkerende feestje voor onze koning is een grote oranje kruis gezet. Geen grootse koningsdag dus, maar gewoon een klein schalige “koningsdag of woningsdag”.

Maar wat ga je nou met twee opgroeiende kinderen doen op zo’n woningsdag? Geen traditie voort zetten van een feestje in de stad met live muziek en geen koningsdag op televisie kijken. Gelukkig konden we traditie van een oranje tompouce eten wel voortzetten, ook hebben we de vlag kunnen uithangen en zijn we in het oranje gekleed de dag door gekomen. De dag voor woningsdag zijn we naar de stad gegaan om oranje tompouzen bij de Hema te kopen (met gigantische wachtrij) en hebben we nog wat oranje kledij aangeschaft. Zelf nog een nieuwe vlaggenstok gekocht. Thuis het huis versiert met oranje en roodwitblauwe slingers en besloten dat de op woningsdag even zouden gaan kijken bij de Zuiderplas.

Een ander soort feest

Maandag 27 april was het dan zo ver. De eerste (k/w)oningsdag in ons leven. In alle vroegte opgestaan op het roodwitblauw te laten wapperen. Na een heerlijk ontbijt toch maar even de televisie aangezet om naar de toespraak van onze koning te kijken gevolgd door herhalingen van voorgaande konings- en koninginnedagen. Toen de lucht een beetje optrok zijn we op de fiets gestapt en richting de Zuiderplas gefietst. Best een hele spannende ervaring omdat Vince zelf wilde fietsen.

Eenmaal aangekomen bij de Zuiderplas hebben Elin en Vince hun eigen nieuwe traditie gestart door een heerlijke duik te nemen in het behoorlijk frisse water. Na nog een behoorlijke tijd in het water en op het strand gespeeld te hebben was het weer tijd om richting huis te fietsen. En omdat Vince wilde fietsen hebben de “longway home” genomen. Er lijkt hierdoor weer een tijdperk afgesloten te worden. Dus de fietsstoel kan op marktplaats.

Woningsdag 2020 was uiteindelijk best wel leuk. Maar…geef ons volgend jaar toch maar weer een oranje getint feestje in de stad.