Staycation ‘s-Hertogenbosch 2020

Na veel wikken en wegen heb ik besloten te genieten van onze zomervakantie vanuit huis. In verband met het Covid-19 perikelen heb ik het niet aan gedurfd onze vakantie elders te vieren. Een vakantie van uit huis? Hoe maak je dat leuk voor de kinderen? Hoe pak je dat aan? Neem je ze elke dag mee op sjouw zodat ze na de weken van vakantie aan vakantie toe zijn om bij te komen?

De kleine camping #18

Nadat ik de keuze had gemaakt om vanuit huis de zomervakantie te gaan beleven, heb ik nagedacht over wat ik allemaal kon gaan doen. Nog even snel de auto naar de apk brengen zodat we enkele weken lekker op pad konden gaan. Bericht van de keurmeester: uw auto is afgekeurd op ongeveer twintigduizend punten. Auto laten maken, behoorlijke rekening hiervoor betaald, dus de plannen die in mijn hoofd zaten toch even moeten bijstellen. Een beetje rond gekeken om te kijken hoe ik het voor de kinderen leuk kon maken en bij het zien van een reclame van de Jumbo waarin het gezin in de achtertuin hun vakantie doorbrengt kwam ik op het idee om mijn woeste achtertuin om te bouwen tot camping. Bij de Lidl een tent besteld, bij de Action luchtmatjes en tuinverlichting gekocht en het zwembad verplaatst. Nadat de tent was geleverd heb ik deze opgezet in de achtertuin en heb ik de tuin versierd.Toen Elin en Vince bij mij kwamen, na weken bij hun moeder te zijn geweest, keken ze hun ogen uit en kon de vakantie al eigenlijk niet meer stuk voor mij. Na mijn vakantieplannen aan hun te hebben voorgelegd kon de vakantie dan echt beginnen.

Op naar de Utrechtse heuvelrug

Na enkele keren gezwommen te hebben bij de Zuiderplas gingen we onze eerste dagtrip maken. We stapten lekker vroeg in de auto, zodat we de hitte vooruit konden blijven, reden we richting naar het midden van het land. Via de A2, A27 en A28 kwamen we na een kleine drie kwartiertjes rijden aan op onze plaats van bestemming, het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Dit museum is in 2013 geopend en bevind zich op voormalige vliegbasis Soesterberg. De temperatuur begon al aardig te klimmen en het voormalige vliegveld (lees veel asfalt) gooide hier nog een paar graden bovenop. Gelukkig was het gigantische museum binnen lekker qua temperatuur. We werden binnen meegenomen in een tijdreis langs alle vormen van de Nederlandse strijd krachten. Van de middeleeuwen en de eerste vormen van strijdkrachten tot de tweede wereldoorlog en eventueel toekomstige strijdkrachten. Ook voor kinderen was er genoeg te doen, zowel binnen als buiten. Na een korte lunch zijn we via een kinderstormbaan naar een amfibisch rupsvoertuig wezen kijken. We hebben zelfs enkele rondjes mee gereden in deze M688 over een heel stoffig parcours. Daarna hebben Elin en Vince gekeken of ze geschikt zouden zijn voor het leger door enkele kleine oefeningen uit te voeren zoals knopen leggen, een pup tent opzetten en een code proberen te kraken met een codekraker. Al met al een leuk, maar warme dag.

Aapjes kijken

Na weer enkele keren te hebben gezwommen in de zuiderplas was het tijd voor het volgende uitstapje. Dit keer reden we naar Apeldoorn om daar aapjes te gaan kijken in de Apenheul. Broodjes mee, drinken mee en met de tickets op zak arriveerden we in Apeldoorn. De laatste keer dat ik de Apenheul was geweest, was ik een jaar of 18, dus dat is lang geleden. Eenmaal aangekomen dacht ik eerst dat ik de auto op de verkeerde parkeerplaats had gezet omdat we nog best wel een behoorlijk eind moesten lopen naar de ingang van het park. Een looptocht door een Apeldoorns natuurpark bracht ons uiteindelijk bij de ingang van het apenpark. Na wat korte vragen konden wij onze weg vervolgen langs de verschillende apen. We hebben de gorilla’s gevoerd zien worden, we hebben mama orang-oetan met baby orang-oetans zien slingeren en de ringstaartmaki’s liepen letter tussen onze voeten door. Dit laatste zorgde best wel voor spannende momenten bij de kinderen, maar toen die door kregen de maki’s geen interesse in hun hadden was alles weer goed. Na een paar speeltuinen in het park te hebben beklommen en het park nogmaals te rond gelopen te hebben was het tijd om naar huis te gaan. Via onze vriend Ronald McDonald zijn we naar huis gereden. De kinderen hebben toen nog een kleine plons gedaan in ons zwembad voordat ze zwaar vermoeid in de tent in slaap zijn gevallen.

Niets is wat het lijkt

Voordat de vakantie was begonnen heb ik het volgende boek aangeschaft: 1000 dingen doen in Nederland. Dit met in het achterhoofd dat ik waarschijnlijk toch niet naar het buitenland op vakantie zou gaan. In dit boek staan originele uitjes die je kan doen in eigen land. Ik heb dat boek aan het begin van de vakantie aan Elin en Vince gegeven en ze moesten maar enkele dingen aanwijzen die ze wilde gaan doen. Zelf wilde ik graag naar het museum Mind Mystery in het Limburgse Horst. De kinderen slaan het boek open en beginnen, zoals kinderen doen, van achter uit te bladeren. Bij het zien van een afbeelding van een huis wat op zijn kop staat roepen ze beide in koor: hier willen wij naar toe. Laat dat nu precies Mind Mystery in Horst zijn. Dus wij in de auto naar Limburg om dit huis te bewonderen. Aangekomen werden Elin en Vince meteen bewogen op enkele puzzels op te lossen. Iets wat er makkelijker uitzag dan wat het daadwerkelijk was. Het museum is namelijk een plaats waar er gespeeld wordt met je brein. Kaleidoscopen, hologrammen, vortextunnel, spiegels en nog meer zaken die je brein anders laten denken dan dat je gewend bent. Dingen die in werkelijkheid anders zijn dat wat jij met je brein waarneemt. Een huis op ware grootte staat op zijn nok en binnenin hangt al het meubilair aan de vloer. We hebben hier een paar uur lekker rond gewandeld en enkele dingen meerdere keren bekeken of gedaan. Elin en Vince vonden dit na de vakantie het leukste wat we waren gaan doen.

Onverwacht Overloon

Nadat we Mind Mystery hadden verlaten wilden we Het Aardbeienland in Horst ook nog bezoeken. Maar vanwege de extreme temperaturen was dit reeds gesloten. We besloten via America terug naar huis te rijden. Vlak bij America zag ik een bordje Overloon en ineens schoot mij te binnen dat er daar ook een kleine dierentuin was. Aan de kinderen gevraagd of ze nog een dierentuin wilden bezoeken en daar hadden ze wel oren naar. Nog kaartjes weten te bemachtigen en we konden naar binnen. Vanwege de coronaregels die golden in de dierentuin konden we maar één kant op wandelen. Via een soort open savanne waar emoe’s en kangaroo’s liepen kwamen we uiteindelijk bij een groep slapende leeuwen terecht. Via kleine sluiproutes konden de kinderen van het ene naar het andere verblijf lopen. Vanwege het weer zijn we een behoorlijke tijd in dit dierenpark gebleven. Daarna huiswaarts gereden en de dag lekker afgesloten bij de McDonalds.

Helaas heeft gedurende de vakantie mijn telefoon het begeven en ben ik alle door mij gemaakte foto’s gedurende deze weken kwijt. Gelukkig heeft whatsapp dagelijks een back up gemaakt en heb ik de door mij naar familie en vrienden gestuurde foto’s nog. Al met al was de vakantie anders uitgevallen dan wat ik mij vorige jaar had voorgesteld en hoop ik volgend jaar met de kinderen weer op vakantie te kunnen.