Sinterklaas in lock-down?

Waar wij vorig jaar nog aan de kade stonden in Sint-Hertogenbosch bij de intocht van de Sint in onze stad, was corona dit jaar een geschenk uit de zogenaamde hemel met betrekking het spel Sinterklaas. Ik heb Elin en Vince namelijk maanden lang kunnen wijsmaken dat Sinterklaas niet naar Nederland mocht komen omdat hij Spanje in lock-down zat. Niet noodzakelijk reizen werd vanwege corona namelijk afgeraden en mensen die toch naar Nederland zouden reizen uit een code rood gebied, moesten bij aankomst in Nederland eerst tien dagen in verplichte quarantaine. Natuurlijk zou ook Sinterklaas met zijn pieten niet aan deze verplichte quarantaine kunnen ontkomen en daarom wist de sint nog niet of hij dit jaar Nederland een bezoek zou brengen.

Maar toen Sinterklaas besloot de gok naar Nederland te af te reizen toch te wagen en vol goede moet met zijn pieten op pakjesboot 12 stapte moest ik mijn sinterklaasscript toch iets gaan aanpassen. Met genoeg kolen aan boord werd koers gezet richting een nog onbekende locatie in Nederland en ook Diewertje Blok werd weer van stal gehaald. Maar eenmaal onderweg ontstonden de eerste problemen voor Sinterklaas. De hoeveelheid kolen bleek niet voldoende om Nederland te halen en de onbekende bestemming bracht veel onzekerheid bij de pieten. Maar toen pakjesboot 12 aanmeerde aan de Diewertje Blokkade en Sinterklaas voet op Nederlandse bodem wist te zetten, kon het spel toch weer beginnen.

Bij de eerste aankondigingen van het Sinterklaasjournaal begon Vince al met het maken van een van zijn vele verlanglijstjes. Geen kleine lijstjes maar gewoon complete pagina’s uit de speelgoedgids van Intertoys. Sinterklaas moest dan wel genoeg pieten meenemen, want hier waren zeker wel 100 pieten voor nodig om dit allemaal bij hem te brengen. Bij Elin was er daar in tegen helemaal geen druk van het maken van een verlanglijstje. Maar op het moment dat het Sinterklaasjournaal dan ook echt op televise werd uitgezonden was ook zij ineens druk bezig met Sinterklaas en verlanglijstjes.

Zowel Vince als Elin werden steeds zenuwachtiger merkte ik en met de tips uit het Sinterklaasjournaal kwam bij mij de zin om het spel Sinterklaas te spelen ook ineens weer opzetten. Ik ga de komende weken het Sinterklaasjournaal goed in de gaten houden om met de tips het spel te spelen. Schoencadeautjes vervangen door steenkolen, schoenen verstoppen en nog meer van dit soort kleine dingen. Sinterklaas neemt trouwens de verplichte quarantaine van 10 dagen wel erg letterlijk en zal de komende periode alleen vanuit zijn werkpaleis werken en zal hij zelf dus geen schoentjes gaan vullen. Dit wordt gedaan door zijn pieten, maar zoals wij in het Sinterklaasjournaal hebben kunnen zien zijn deze pieten niet echt zo slim als Sinterklaas. Nu maar hopen dat de pieten de schoentjes wel kunnen vinden.

Nu maar hopen dat Sinterklaas de zangkunsten van Elin en Vince kan waarderen en de pieten ook ons huis een bezoekje zullen brengen. En natuurlijk dat enkele van de vele wensen die Elin en Vince hebben vervuld gaan worden.

Een selectie van de verlanglijsten