Tot ziens Corona-jaar

Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen en we hebben gisteren het oude “vreemde” jaar afgesloten. En wat voor een jaar is het geweest! Aan het begin van twintigtwintig had ik zeker niet verwacht dat het jaar zo zou lopen als dat het heeft gedaan. Het woord van het jaar twintigtwintig is dan ook zeker wel “Corona” of “lockdown”. In het begin van vorig jaar heb ik begin januari een bucketlist samengesteld voor dat jaar. Een lijst met zaken die ik wilde doen voor het einde van het jaar. We zullen nu even terug kijken wat ik van deze bucketlist heb waargemaakt.

Mijn 2020 bucketlist

1. Cursus ten uitvoer brengen: De cursus “Effectieve Communicatie” waaraan ik was begonnen om mezelf beter naar de buitenwereld te kunnen presenteren heb ik gelukkig nog voor de corona periode kunnen voltooien. Dit was dan ook hard nodig vond ik voor mezelf. Echter alle daar geleerde dingen zijn door de lockdown eventjes in de koelkast geparkeerd. Niet bewust, maar door de lockdown en de daarbij opgelegde maatregelen is dit er juist heel erg onbewust bij ingeslopen. Ik ben hier het afgelopen jaar helemaal niet mee bezig geweest. Maar ik ben de cursus niet vergeten en als we weer meer vrijheden hebben zullen de daar geleerde zaken juist meer invloed gaan krijgen op mijn dagelijkse leven.

2. Vrijer zijn t.o.v. familie en vrienden: Eigenlijk heeft corona een grote rol gespeeld op al de punten op mijn bucketlist van 2020. Ook het vrijer zijn ten opzichte van familie en vrienden is niet echt gelukt. De door de regering opgelegde regels zijn regels waarin ik mezelf zo goed als kwaad mogelijk ook aan heb proberen te houden. Tijdens de zomervakantie hadden wij iets van onze vrijheden terug gekregen en ik merkte aan mezelf dat ik in die periode zeker een ander mensen was dan in voorgaande maanden en de maanden van de tweede lockdown. Ik heb geprobeerd een leukere vader te zijn voor Elin en Vince gedurende het jaar, maar dat is niet altijd gelukt. Dit ligt voornamelijk aan mezelf, ik mag corona hier de schuld niet aan geven. Maar corona heeft hier zeker wel aan bijgedragen. Ik merk dat als ik niet lekker in mijn vel zit dit snel af reageer op de kinderen.

3. Nieuwe vrienden maken: Omdat ik het merendeels van de tijd binnenhuis heb doorgebracht zonder mensen om mij heen heb ik geen nieuwe mensen leren kennen. Wel heb ik makkelijker contact gelegd met mensen. Ik sprak sneller voor mij onbekende mensen aan op straat of in de supermarkt. Maar of dit nu kwam door de onderlinge afstand of het dragen van een mondmasker weet ik niet. Maar ik moet zeker in de toekomst als we weer mensen mogen ontmoeten dit makkelijk contact leggen doorzetten.

4. Uit comfortzone stappen: Patronen, patronen en nog meer patronen. Ook afgelopen jaar heb ik wederom veel volgens mij bekende patronen geleefd. Hier van afwijken vind ik nog steeds erg moeilijk. Ik zal komend jaar zeker buiten mijn comfortzone moeten stappen. Ik weet dat dit mijn leven, en dat van de kinderen, zeker een stuk leuker en uitdagender zal maken, Momenteel durf ik niet eens verf te kopen om de muur te verven. Ik wil de kamer in de woonkamer groen verven, maar ik durf de verf niet online te bestellen omdat ik bang ben dat ik de verkeerde kleur groen op de muur smeer. Maar waarom moet ik bang zijn? Over verven kan namelijk altijd.

5. Gezondere leefstijl: Ook bij dit laatste punt op mijn bucketlist van 2020 kan ik een groot rood kruis zetten. De eerste maanden van het jaar waren redelijk gezonder, maar vanaf halverwege maart ging het weer snel slechter. Meestal niet in de weken dat de kinderen bij mij waren, maar juist in de weken dat ik alleen thuis aan het werken was. Tijdens het thuiswerken op de vroege ochtend al een broodje hamburger eten en dan in de avonduren pizza maken of naar de friettent om de hoek lopen is toen veel voorgekomen. Ik merk momenteel aan mezelf dat ik onder andere hierdoor niet lekker in mijn vel zit en het roer dus drastisch om moet.

Bucketlist 2021

Over de bucketlist van dit jaar kan ik nog korter zijn dan normaal. Alle bovenstaande punten MOETEN uitgevoerd gaan worden. Als ik bovenstaande weet te volbrengen, weet ik zeker dat ik aan het eind van het jaar veel beter in mijn vel zit en mezelf sterker en krachtiger voel dan wat ik mezelf de laatste jaren heb gevoeld. Corona of niet, excuses zijn niet meer mogelijk. Over 365 dagen kunnen we kijken wat de vorderingen zijn.