Geschiedenis in Overloon

Vorig jaar hebben wij gedurende de zomervakantie het Nationaal Militair Museum bezocht in Soesterberg en dat vonden Elin en Vince helemaal geweldig. Met dat in mijn achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar een leuk museum of activiteit voor een van onze laatste vakantie dagen. Lang hoefde ik niet te zoeken voordat ik uitkwam bij het Oorlogsmuseum in Overloon. Oorlog is natuurlijk geen leuk thema, maar het is nog wel iets waar wij is deze wereld dagelijks mee te maken hebben. Nu gaat het in Overloon eigenlijk over de oorlogen in het verleden, voornamelijk de tweede wereldoorlog, maar het is nooit slecht om kinderen deze belangrijke harde geschiedenis ook bij te brengen. In mijn ogen kan je hier nooit te vroeg mee beginnen.

Indrukwekkend

Uit een grijsverleden kon ik mij vaag dingen herinneren van het Oorlogs- & Verzetsmuseum in Overloon wat sinds die tijd een naamwisseling heeft doorgemaakt naar alleen Oorlogsmuseum. Verzet hoort natuurlijk ook gewoon bij oorlog. Maar het huidige museum is wel compleet wat anders als wat ik mezelf nog voor de geest kon halen. Het wandelpad naar de entree bracht ons langs verschillende beelden en enkele tanks. Bij grote de entree van het museum kwam erg indrukwekkend op ons over. Zeker omdat het bij binnenkomst ineens donker was. Donker muren met verlichting brachten ineens al de sfeer over die bij zo’n museum horen. Geen overdreven kleuren. Na onze entreekaarten te hebben laten gescand kwamen we meteen terecht in het museum gedeelte van het museum waarin verschillende attributen te zien waren uit de tijd van de tweede wereldoorlog. Het viel Elin eigenlijk meteen op dat op elk ding wat tentoongesteld werd het wel bekende hakenkruis zichtbaar was. Als dit al op valt bij enkele dingen, hoe moet dit destijds dan geweest zijn in die periode? Naarmate we verder in het museum kwam, werden de zichtbare dingen groter. We leerden hoe het zat met eten op het einde van de oorlog, wat verzet was en wat voor verschillende uniformen er gedragen werd door de verschillende legers.

Nog indrukwekkender

Toen we het eerste gedeelte van het museum hadden gehad werd het ineens nog indrukwekkender. We stonden in een grote hal, met daarin tanks, jeeps, bommen en granaten, vliegtuigen en meer rare voertuigen uit die periode. Het ene voertuig was nog groter dan de ander, het ene vliegtuig was angstaanjagender als het andere vliegtuig en sommige voertuigen waren gewoon echt héél vreemd. Een leuke route leidde ons langs alle voertuigen in deze hal. Elin en Vince vonden het allemaal schitterend. We hebben ook nog enkele films gezien over de bevrijding van Overloon en omgeving en over hoe het er in schuilkelders aan toe ging. Zonder dat er écht harde geluiden waren en schokkerende beelden getoond werden vonden Elin & Vince dit toch best wel spannend. En als ik nu terug kijk was het dat misschien ook wel een beetje. Verder op in de grote hal lag het wrak van een Lancaster bommenwerper die geborgen is in het Belgische Bunsbeek. Het wrak bestond uit meer dan 2000 grote en kleine wrakstukken. Omdat het op een helling lag was goed te zien hoe groot zo’n Lancaster nou precies was (21 meter lang en 31 meter breed). Via augmented reality konden we zien hoe de Lancaster NN775 er oorspronkelijk uit heeft gezien. De kinderen vonden het geweldig dat je met behulp van je telefoon kon zien hoe deze vliegkist er uit heeft gezien. In een andere hal stonden nog enkele gerestaureerde jeeps. Allemaal jeeps, maar toch allemaal anders.

Na een heerlijke lunch in het museumcafé en na nog even buiten gespeelt te hebben was het tijd om via verschillende Brabantse dorpjes terug te rijden naar huis. Niet alleen de museum is de moeite waard voor een bezoek, maar ook de website van het Oorlogsmuseum is zeker de moeite waard om te bekijken. Hierin krijg je echt een indruk van het museum.

Adres museum

Oorlogsmuseum Overloon
Museumpark 1
5825 AM Overloon
Nederland