Tot ziens 2021

Het is maandag 3 januari en we hebben enkele dagen geleden afscheid genomen van het jaar 2021. Een jaar met ups, maak zeker ook downs. Net zoals elk ander jaar. Toch wil ik bij deze even terugkijken op afgelopen jaar, maar ook vooruit kijken naar wat dit jaar mij zou kunnen gaan brengen. Afgelopen jaar heb ik aan het begin van het jaar een bucketlist samengesteld die ik het afgelopen jaar wilde afvinken. Heb ik deze allemaal kunnen afstrepen van mijn to-do lijstje? Zeker niet. Baal ik hier van? Nee hoor, juist in tegendeel. Ik ben er juist trots op dat ik niet alles heb kunnen afstrepen. Ik ben er namelijk achter gekomen dat je beter één doel goed kan afronden, dan meerdere doelen snel af te ranselen zodat er eigenlijk nog niks gebeurd is. Betekend dit dat het afgelopen jaar voor mij mislukt is? Nee zeker ook niet. Maar toch wil ik niet helemaal afstappen van een to-do lijst voor het komende jaar. Alleen komen er niet veel punten op te staan die ik eigenlijk toch al weet niet te kunnen volbrengen in het komende jaar.

Cola minderen

Aan het begin van het jaar zeggen de meeste mensen meestal voorlopig geen alcohol meer te drinken en ze houden dat meestal vol tot rond de carnavalsperiode. Ik zou dat mezelf kunnen opleggen, maar dat is iets wat ik makkelijk doorsta. Thuis drink ik nagenoeg geen alcohol. Alleen drink in de zomer zo nu en dan een witbiertje in de tuin. Dit zou dus voor mij geen uitdaging zijn. Maar buiten het niet drinken van alcohol zijn er zeker wel andere zaken die ik mezelf kan opleggen. Gezonder eten bijvoorbeeld. Ik eet tegenwoordig al een stuk gezonder, maar hier zit zeker nog heel veel verbetering in. Maar wat mij komend jaar echt zou kunnen helpen is het minder gaan drinken van cola. Als ik terug kijk op de laatste jaren ben ik er achter gekomen dat ik echt heel veel cola drink. De laatste maand merkte ik zelfs dat ik mezelf niet lekker voelde bij het drinken van cola. Gewoon omdat ik het te veel drink. Het lijkt wel of ik in de ban ben van het drinken van cola. Elke keer weer trekt dat donkere vloeibare goedje mij weer. Net alsof het een verslaving is. En verslavend is het zeker, want als ik enkele dagen geen cola drink lijk ik afkickverschijnselen te krijgen in de vorm van hoofdpijnen. Als ik dan weer wat cola drink zijn die hoofdpijnen weer voorbij. Het zal een lastige strijd worden om minder cola te gaan drinken, maar ik denk als dit mij lukt ik mezelf een heel stuk fitter ga voelen. Natuurlijk zou ik het liefst gaan voor een leven zonder cola, maar ik denk dat dit voorlopig niet reëel is. Het minderen van het drinken van cola zal al zwaar genoeg gaan worden, maar zeker niet onmogelijk.

Terugkijkend op afgelopen jaar

Maar nu even snel terugblikkende op het afgesloten jaar. Hierin dachten we afscheid genomen te hebben van corona en al de daarbij horende maatregelen. Even leek het goed te gaan, maar daarna kwam het weer net zo hard terug en liepen de ic’s weer vol. We zullen hier mee moeten leren leven, maar mensen zullen ook een stuk van hun gedrag moeten aanpassen om hier mee te kunnen leven. Natuurlijk baalde ik als rasechte Oeteldonker dat er een streep gezet werd door het feest der feesten carnaval. Weer even weg van de dagelijkse sleur. Maar helaas dat ging afgelopen jaar niet door. En zoals het er momenteel voorstaat in Nederland lijkt er ook een streep te gaan door het komende carnaval. Maar afgelopen jaar zijn we, in plaats van met een biertje in de hand ergens in de stad te staan bij een muziekmakende carnavalsclub, lekker een weekje wezen uitwaaien aan de Zeeuwse kust. In de zomervakantie hebben we meerdere dagtripjes gemaakt binnen Nederland en zijn we vervolgens een heerlijke week in Friesland geweest. En deze provincie Friesland heeft ons positief verrast. De schitterende natuur, de pittoreske dorpen en steden hebben hier zeker aan bijgedragen. Natuurlijk had ik het liefst met Elin & Vince naar het buitenland gegaan, maar ik durfde aan het begin van het jaar nog geen vakantie ergens in Europa te boeken. Maar ze zeggen wel eens “wat in het vat zit verzuurd niet” en daarom hoop ik dit jaar wel op avontuur kunnen in het buitenland.

En verder

De afgelopen jaren zat ik niet goed in mijn vel en kwam ik er achter dat ik hard aan mezelf moest werken. Maar hoe gaat het momenteel mij? Wel goed moet ik zeggen. Ik zit lekker in mijn vel als ik het eerlijk mag zeggen. Natuurlijk lopen er soms dingen niet helemaal zoals ik zou willen. Het afgelopen jaar is een behoorlijk zwaar jaar geweest, maar toch voel ik mezelf goed in mijn vel zitten. Dit is zeker een resultaat van het harde werken aan mezelf. Maar nog steeds kan ik de nieuwe versie van mezelf blijven verbeteren.

Elke week kijk ik weer uit naar het moment dat Elin & Vince weer naar mij toe komen. Lekker even knuffelen, samen wat lezen en voornamelijk leuke dingen doen met elkaar. Natuurlijk heeft het afgelopen jaar met al zijn beperkingen voor wat stress gezorgd, maar we hebben ook genoeg leuke dingen met elkaar ondernomen. Naast de verschillende weekjes weg heb ik afgelopen jaar een museumjaarkaart voor hen aangeschaft. Gratis met hen naar musea betekend dat we momenteel regelmatig leuke musea bezoeken. Na een paar bezoekjes aan musea en je hebt de kosten van museumjaarkaart al terug verdient. Daarnaast vonden Elin & Vince het ook lekker om rond te wandelen in de duinen of bossen. En daarom doen wij dat dan ook regelmatig. Ook al vind ik het zo nu en dan erg zwaar om alleen voor Elin en Vince te zorgen in de weken dat ze bij mij zijn, draag ik die verantwoordelijkheid. Daarnaast ben ik zeker heel blij met de hulp die ik hierbij krijg van ex-partner, mijn ouders en voormalige schoonouders. Als deze steun er niet was geweest, dan was het nog vele malen zwaarder geweest. Natuurlijk kan ik Elin en Vince zo nu en dan achter het behangplakken, maar een leven zonder hen kan ik me niet meer voorstellen. Bijtanken doe ik wel in de week dat ze bij mijn voormalige wederhelft zijn.

En hoe gaat het op werkgebied? Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en dat is het belangrijkste. Verder zijn er op werk veel uitdagingen die het werk leuk houden. Hoge containerprijzen, meer zendingen en een groeiende omzet. Dat is eigenlijk een korte samenvatting van afgelopen jaar. Natuurlijk loopt ook hier niet alles op rolletjes, maar misschien maakt dat het juist wel weer leuk. Om eerlijk te zeggen lopen we de laatste twee jaar, sinds het uitbreken van covid-19, op ons tandvlees. We hebben nog geen moment achterover kunnen leunen en goed naar adem kunnen happen. Sinds begin 2020 is het eigenlijk alleen maar drukker en drukker geworden. Dat is natuurlijk een goed teken voor het bedrijf waar ik werk. We hebben veel meer artikelen bedacht om te verschepen en dit brengt natuurlijk dus ook meer problemen met zich mee. Gelukkig gebruiken we nu enkele jaren een nieuw systeem. En omdat we dat steeds beter onder de knie krijgen, worden de werkzaamheden systeemtechnisch eigenlijk steeds makkelijker. Waar we voorheen onze gegevens uit meerdere systemen moesten verzamelen, hebben we deze gegevens nu met een druk op de knop voorhanden. Een hele verbetering dus, maar ook in dit computersysteem hebben we nog behoorlijk wat stappen te maken. Maar dat is juist een mooie uitdaging voor het komende jaar.

Verder nog goede voornemens

Heb ik hiernaast nog goede voornemens voor het komende jaar. Natuurlijk heb ik wel goede voornemens, maar zoals ik al eerder heb vermeld wil ik mezelf niet te veel druk op leggen. Dit omdat je beter één voornemen goed kan vervullen als meerdere voornemens voor maar de helft. Wel wil ik een stuk vrijer worden richting Elin & Vince. Ik ben al aardig vrij richting hen, alleen leg ik hen momenteel nog te veel regels op. Dat is niet altijd even leuk voor iedereen, maar ik had nog steeds het idee dat ik dat moest doen. Ik werd boos als ze met modder op hun kleding terug kwamen van het buitenspelen en dan met hun modderschoenen door het huis liepen. Maar dat wil ik allemaal los gaan laten omdat ik denk dat het dan nog leuker gaat worden tussen ons. Natuurlijk hebben ze regels waaraan zij zich zullen moeten houden, maar voor andere dingen zal ik ze meer vrijheden moeten geven. Ik moet ook niet meteen boos op hen worden op het moment dat er iets gebeurd wat in mijn ogen fout is. Ik heb liever dat ik dagelijks hun kleren moet wassen omdat deze onder het modder zitten of een nieuw shirt moet kopen omdat deze kapot omdat ze uit een boom gevallen zijn, dan dat ze als makke lammetjes precies doen wat jij van hen verwacht. Waarom zou ik hier boos om moeten worden? Dat weet ik eigenlijk ook niet, maar dat zit denk ik in mijn karakter waarom ik dat wel wordt. Natuurlijk zou ik balen als ik wekelijks nieuwe kleren voor hen moet kopen, maar als dat er bij hoort dan is dit maar zo. Het zal een lastige opgave voor mij worden, want ik moet dan veel karaktereigenschappen naast mij neerleggen, maar het is wel iets waarvan de goede sfeer tussen ons nog beter wordt.

Ook komend jaar houd ik jullie natuurlijk weer via deze weg op de hoogte van de vorderingen in bovenstaande en eventuele andere zaken.