Beverjagen in Biesbosch

Dat Nederland mooi is, hebben we de laatste jaren tijdens de covid pandemie kunnen ontdekken. Dat we niet naar het buitenland hoeven om mooie natuur te zien is daardoor ook bekend. Zo is ook de Biesbosch een schitterend stukje natuur in Nederland.

De Biesbosch gaat door het leven het Nationaal Park De Biesbosch. Het is een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied. Kenmerkend voor de Biesbosch zijn de zoetwatergetijden, de kreken en wilgenvloedbossen. De Biesbosch bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Deze liggen tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer, en worden doorsneden door de kunstmatige rivier de Nieuwe Merwede. Je zou de Biesbosch kunnen onderverdelen in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch. Waarbij de laatste weer bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch.

In 1994 kreeg de Biesbosch pas de de status van Nationaal Park en sindsdien staat het op de lijst van beschermde natuurgebieden in Nederland. De Biesbosch wordt deels agrarisch gebruikt, is ingericht voor verschillende vormen van recreatie en biedt ook ruimte aan opslag van schoon oppervlaktewater in speciaal aangelegde spaarbekkens ten behoeve van de continuïteit van de drinkwatervoorziening.

Beverjacht als cadeau

Toen afgelopen jaar mijn vader jarig was hebben mijn zus en ik samen zitten denken wat we hem voor zijn verjaardag cadeau konden geven. Al snel kwamen we uit om een rondvaart in de Biesbosch te gaan maken met zijn allen. Mijn ouders zijn gek om dingen met de kinderen te ondernemen, dus dan is een vaartocht op de Biesbosch zeker leuk. Via de website Biesbosch Beleven kwamen we uit bij een vaartocht waarbij we op zoek zouden gaan naar bevers. Dat leek ons wel wat voor onze vader. Zo gezegd, zo geboekt.

Omdat niet elke maand van het jaar geschikt is om bevers te kunnen spotten, hebben mijn vader en wij enkele maanden moeten wachten om te kunnen genieten van dit cadeau. Gisteren was het dan eindelijk zo ver en gingen we op beverexcursie. Vooraf eerst met zijn allen gegeten in Drimmelen bij het Panorama restaurant, vlak bij het startpunt van de bevertocht. Dit eten viel een beetje tegen, maar het was toch gezellig. Om 19.00 uur ging de beverexcursie starten. Eenmaal aan boord van de fluisterboot gingen we op zoek naar de beroemdste inwoner van de Biesbosch de bever. Natuurlijk onder begeleiding van enkele boswachters. Deze boswachters waren ervaren Biesbosch kenners en hebben onderweg allerlei leuke weetjes over de bevers verteld. Waarom pas om 19 uur op bever excusrie? Nou dat is eigenlijk simpel uitgelegd, je hebt namelijk vanaf 20.00 uur de meeste kans om bevers te spotten.

Een leuke activiteit voor kinderen

Voordat je de bever kan spotten, moet je natuurlijk wel weten hoe een bever eruit ziet, wat hij graag eet, hoe zijn huis eruit ziet en wat hij doet als er hij in gevaar is. Dit werd allemaal op een leuke manier aan boord van de fluisterboot verteld. Ook kregen we uitwerpselen van de bever te ruiken, en dat ruikt echt sterk. Na eventjes varen door het mooie gebied kwamen we uiteindelijk uit in het gebied waar het meest de bever gespot werd. Na het spotten van twee visarenden werd het tijd om bevers te zien. Maar helaas, helemaal niks. En net op het moment dat we het laatste stuk zouden gaan varen was de bever daar ineens. Filmrolletjes werden vol geschoten en het viel de kinderen op hoe groot een bever nu eigenlijk wel is. Even later zagen de kinderen nog een bever op de kant liggen, dus de missie van de vaartocht was geslaagd.

Het liep tegen half 10 en het werd tijd terug te varen richting het vertrekpunt. We voeren door de haven van Hank alvorens we een groot meer moesten oversteken. Hier kwam misschien wel het leukste gedeelte van de vaartocht. De kinderen mochten één voor één de fluisterboot besturen. Even op het achterdek aan het stuurwiel zitten. De lach die al groot was omdat ze bevers hadden gezien werd alleen maar groter. Ze waren trots dat ze een groot gevaarte mochten besturen. Kijkend naar het spoor wat we achter lieten zigzagden wij over het water in plaats van in een rechte lijn te varen. Al met al was het dus een geslaagde activiteit en zeker een aanrader om te doen.

[envira-gallery id="9160"]