Op Franse-kantie

Wij zijn al eerder op vakantie geweest in Frankrijk, maar dit jaar ga ik voor het eerst alléén met de Elin en Vince op vakantie in La Douce France. We gaan naar een leuke camping in het departement Puy-de-Dôme in de regio Auvergne-Rhône-Alpes om precies te zijn. Nu kan de voorpret op deze zomer en onze Franse-kantie dus beginnen.

Waar het zoeken van een geschikte betaalbare locatie al een ware zoektocht was, is het uitzoeken waar je nog meer rekening mee moet houden soms een nog grotere zoektocht. Tenminste dat is het meestal voor mij wel. Moet ik een creditkaart aanschaffen om door de Franse tolpoortjes te komen of voldoet klein geld of misschien moet ik wel een tolbadge aanschaffen. Heb je voor het rijden door Frankrijk een milieusticker nodig of een vignet net zoals bij Zwitserland en Oostenrijk? Heb ik pechhulp als ik panne krijg met de auto op een Franse weg. Moet ik mijn reisverzekering nog eens goed onder de loep nemen? Zijn onze paspoorten nog niet verlopen? Vragen die ik mezelf de laatste jaren totaal niet heb hoeven te stellen, maar waar ik nu ineens moet denken.

Misschien denk ik wel te moeilijk en is dit allemaal niet nodig. Maar in mijn zoektocht naar antwoorden op mijn vragen heb ik mezelf eerst richting het lokale ANWB kantoor gesleept. Op de website van de ANWB staan veel antwoorden, maar ik vind het altijd fijner om dit van iemand uit de mond te horen. En omdat de ANWB hierin gespecialiseerd is, ben ik gek als ik nogmaals het wiel zou gaan uitvinden. Bij het ANWB kantoor heb ik de meeste antwoorden gekregen op mijn vragen.

Aanschaffen tolbadge ja of nee?

Als ik aan autorijden tijdens de zomervakantie in Frankrijk denk, denk ik niet alleen aan de zwarte zaterdagen maar ook aan tolwegen en tolpoorten. Bij de tolpoorten staan normaal gesproken lange rijen auto’s te wachten voordat de tolpoorten open gaan. Gedoe met bankpassen of losgeld. Sta je in de juiste rij? Het blijft altijd maar de vraag of je ook daadwerkelijk in de juiste rij staat. Het duurt dus meestal lang voordat je door de tolpoorten heen bent en je weg weer kan vervolgen naar je bestemming.

Maar er is natuurlijk ook een makkelijkere manier om deze tolpoorten te kunnen passeren. En wel met de welbekende tolbadge. Een tolbadge is een elektronisch kastje dat je moet bevestigen achter de voorruit. Dit kastje geeft een elektronisch signaal af en hierdoor ziet de tolpoort dat hij moet openen. Oftewel je bankpassen en klein geld kun je op zak houden. Een tolbadge is gekoppeld aan je auto en je bankrekening. Je betaald dus eigenlijk automatisch en het geld wordt pas later van je bankrekening afgeschreven.

Met een tolbadge betaal je dus elektronisch tol op de Franse snelwegen en gaan de slagbomen automatisch voor je open. Hierdoor sta je dus niet meer in die lange rij te wachten! Naast dat je tol betaald met deze tolbadge kan je met dit handige kastje bij meer dan 300 parkeerterreinen en garages betalen je parkeergeld betalen. Allemaal gemak dus en daar hou ik wel van.

Ik heb me goed laten informeren en de beste opties die ik had waren het aanschaffen van de creditkaart of het aanschaffen van een tolbadge. Ik heb dus besloten om een tolbadge aan te schaffen. De badge die ik heb gekozen is niet alleen geldig op de Franse snelwegen, maar ook op de Spaanse en Portugese tolwegen. Hier vind je meer informatie over de tolbadge.

Milieusticker noodzakelijk?

Naast tolwegen zijn heeft Frankrijk in sommige departementen en steden milieuzones ingesteld. Dat betekend dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voordat je in deze stad of departement mag rijden met je auto. Om te laten zien of je auto in een bepaalde milieuzone mag komen hebben ze duidelijk zichtbare milieustickers met verschillende kleuren. In principe kunnen alle Franse steden en departementen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Heb je dus een oudere auto dan heb je de kans dat je bepaalde steden niet mag binnen rijden. Je dus een milieusticker nodig om in bepaalde stadscentra of departementen te mogen rijden. Het schijnt dat de Franse overheid er komend jaar streng op gaat controleren.

Is het aanschaffen van een milieusticker noodzakelijk? Wil je dus steden bezoeken wordt je aangeraden om zo’n milieusticker aan te schaffen, om zo een boete te voorkomen. Enkele steden waar een milieusticker verplicht is zijn Parijs, Lyon en Lille. De kosten voor zo’n sticker komen uit op nog geen € 5,00 en is altijd goedkoper dan de hoge boete die je krijgt voor het rijden zonder zo’n sticker. Je kan deze milieusticker alléén via volgende website bestellen.

Let op!! De betreffende website is alleen in de Franse, Engelse of Duitse taal en betalen kan alleen met creditkaart.

Pechhulp Europa

Sinds dat ik een eigen auto heb en daaraan voor het eerst onderweg problemen heb gehad, ben ik lid van de ANWB met pechhulp in Nederland. Maar Frankrijk is natuurlijk anders dan Nederland en ik wil toch onbezorgd op reis. En dat kan met Wegenwacht Europa Service van de ANWB. Zou ik dan met pech in het buitenland stil komen te staan dan kan ik gewoon bellen met de ANWB Alarmcentrale. Deze sturen dan een (buitenlandse) wegenwacht naar je toe om te proberen je weer zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Dus heb ik besloten mijn pakket van Nederland te verruimen naar Europa. Ook al ben ik maar een of twee keer per jaar in het buitenland, het geeft me toch weer een gerust gevoel. Kijk op de website van de ANWB voor meer informatie over pechhulp in het buitenland.

Nu ik de belangrijkste punten voor de aankomende zomer-Franse-kantie heb getackeld, kan ik op een andere manier voorpret gaan beleven. De afstand die ik moet afleggen vanuit huis naar de camping is rond de 900 kilometer. Dit is een afstand die ik nog nooit heb gereden, dus ben ik mezelf nu aan het oriënteren of ik een dag eerder vertrek en dan met een hotelovernachting richting de camping ga rijden. Waarschijnlijk ga ik dus in twee dagen rijden.

Volgende vakanties

Nu ik bovenstaande punten allemaal heb uitgezocht komt bij mij telkens de vraag naar boven of ik bij de zoektocht naar de volgende vakantiebestemmingen Elin en Vince moet gaan betrekken? We gaan namelijk met zijn drietjes op vakantie en dus mogen zij in mijn ogen zeker ook wat mee beslissen. Het nadeel alleen is dat waar meerdere mensen gaan beslissen, de bestemmingen wel eens volledig uit elkaar kunnen liggen en de één compleet wat anders wil dan de ander. Maar is dit op te lossen? Natuurlijk wel. Het maken van een wensenlijstje van wat iedereen wil doen op een vakantie. Natuurlijk kunnen niet alle wensen in dezelfde vakantie vervuld worden. Als ik dat kan duidelijk maken aan Elin en Vince is het zoeken van een volgende vakantiebestemming een leuke activiteit. Misschien is het dan wel een optie om vaker met elkaar weg te gaan of misschien kunnen we bepaalde wensen wel laten vervullen tijdens een dagje weg. Maar momenteel gaan we eerst genieten van onze Franse-kantie in het Franse departement Puy-de-Dôme. Voor ideeën en activiteiten in deze streek kijk ik onder andere op de volgende website Vakantie met Kinderen.