Naar top Puy de Sancy

Tijdens ons verblijf in de Auvergne zagen wij welke kant wij ook op keken het prachtige vulkaanlandschap. Als Elin en Vince samen van wandelen hadden gehouden, dan hadden wij dagelijks een mooie wandeling kunnen maken in dit schitterende landschap. We hadden dan verschillende vulkaantoppen kunnen beklimmen maar ook vele watervallen kunnen bezoeken. Maar omdat een van ons drie geen echte wandelaar is, hebben we gedurende deze vakantie alleen de top van Puy de Sancy beklommen. Dit is met haar hoogte van 1886 meter meteen de hoogste vulkaan van het Centraal Massief in de regio de Auvergne. Deze vulkaan is konden wij natuurlijk niet overslaan tijdens onze vakantie in de Auvergne.

Naar de top met kinderen

We zijn twee keer aan de voet van de Puy de Sancy geweest. De eerste dag was het wat frisjes en regende het zo nu en dan waardoor we besloten niet naar de top te gaan, maar de keer dat wel naar de top zouden gaan was het heel mooi weer. De route vanuit Singles over de D922 hadden we reeds meerdere keren afgelegd, maar de afslag naar La Bourboule en Mont-Dore pas een enkele keer. Het laatste stuk was echt mooi, zeker met het uitzicht op de Puy de Sancy door onze voorruit. Eenmaal de auto geparkeerd op een overvolle parkeerplaats vroegen wij ons af hoe de uitzichten op de top zouden zijn.

Mee met de téléphérique

Omdat we geen zin hadden om het hele stuk naar de top van de Puy de Sancy te beklimmen besloten we een retourticket te kopen voor de téléphérique (kabelbaan). Op zich al een behoorlijke overwinning omdat de laatste keer dat ik mezelf in zo’n bakje bevond het niet echt makkelijk had vanwege hoogtevrees. Na eventjes wachten konden wel in de gondel stappen waar we verpakt als een stel sardientjes binnen enkele minuten naar boven werden vervoerd. Van uitzichten hadden we nog niks gezien omdat we in het midden van de gondel stonden. Eenmaal boven was het uitzicht al schitterend en konden we al heel ver weg kijken.

Maar we waren nog niet op de top. Een lange trap gaat richting de top en we zijn dus genoodzaakt nog een stukje te wandelen naar de top van deze vulkaan. Op zich viel het beklimmen van de trap best wel mee. Op het eerste plateau wat we tegenkwamen hebben we even uitgerust, wat gedronken en genoten van de vergezichten. Om vervolgens het hoogste punt van deze vulkaan te bereiken moesten we nog verder traplopen. Deze was echter steiler en smaller. Eenmaal boven was het uitzicht echt schitterend. We konden heel ver weg kijken. Maar behalve deze schitterende uitzichten was het er erg druk met mensen en zaten er behoorlijk veel wespen.

Hoogste punt Centraal Massief

Op een hoogte van 1886 meter is het uitzicht vanaf de Puy de Sancy adembenemend mooi. Als je op de top bent sta je figuurlijk op het dak van de Auvergne. Alles wat we zien lijkt klein. Dit is het allerhoogste punt van het Centraal Massief. We besluiten de wespen en drukte op de top achter ons te laten en af te dalen naar het bergstation. We blijven ons telkens verbazen hoe mooi het hier is.

Vanuit het bergstation, waar wij nog iets hebben gedronken, hebben de téléphérique weer naar beneden gepakt. Ja kan ook naar beneden wandelen of vanuit het dal naar boven natuurlijk. Maar deze beklimming of afdaling schijnt, voor onervaren wandelaars zoals wij, niet echt gemakkelijk te zijn. Een goed paar wandelschoenen en wat klimervaring is een voorwaarde. Zeker als je de beklimming of afdaling met kinderen wil doen.

Verdere tips

Elke 10 a 15 minuten vertrekt er een gondel . In 4 a 5 minuten ben je met de kabelbaan boven. Vandaag vertrok de gondel vaker als de eerste keer dat wij bij het dalstation waren. Dit is dus afhankelijk van de drukte.

Een retourtje voor Elin en Vince (t/m 11 jaar) was 12,70 euro en voor mij was dit 17,90 euro. Let op! Je auto parkeren kost ook geld, volgens mij 4 a 5 euro voor 5 uur.

Voor actuele informatie over prijzen en openingstijden raad ik je aan vooraf even op deze website te kijken. Dan kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan tijdens je bezoek.