Hen Wlad Fy Nhadau

Hen Wlad Fy watte? Nou…als je Hen Wlad Fy Nhadau vertaald vanuit het Wels naar het Nederlands krijg je “Het land van mijn vaders”.

* Wales is het land waar mijn vader is opgegroeid.

* Wales is het land waar ik vroeger als kind jaarlijks naar toe ging op vakantie met mijn ouders en zusje.

* Wales is het land wat mijn vader wil laten zien aan zijn kleinkinderen.

Vandaar dus Hen Wlad Fy Nhadau.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat mijn ouders samen in huwelijksbootje zijn gestapt en om deze mijlpaal te vieren leek hen een leuke gelegenheid om de kleinkinderen te laten zien waar hun opa vroeger is opgegroeid en heeft gewoond. Waarschijnlijk is dit voor mijn ouders een van de laatste keren dat zij de oversteek zullen gaan maken naar de andere kant van de Noordzee. En wat dan leuker om dat zijn allen te doen. Een soort familieweekend, maar dan langer. We gaan samen oude herinneringen ophalen en natuurlijk ook samen nieuwe herinneringen maken.

De eerste geruchten voor deze mini vakantie kwamen maanden geleden ineens boven borrelen vanuit het moeras bij de Moerputten. Deze geruchten werden omgezet in daadwerkelijke plannen voor een mini break. Nu we allemaal de zomervakantie hebben afgesloten, zijn we ook echt met de voorbereiding op deze trip naar het land van draken, kastelen en schapen gestart. Van het zoeken naar een geschikte accommodatie waar we met zijn allen kunnen verblijven, tickets voor de overtocht tot een globaal activiteitenprogramma. Normaal gesproken heb ik al moeite genoeg om een leuke vakantiebestemming te vinden voor mezelf, laat staan dat je een leuke geschikte accommodatie kan vinden voor een groep van negen personen.

Het viel niet mee om een leuke geschikte accommodatie te vinden. Na ’n behoorlijke digitale speurtocht zijn we het huis La Cala in Penderyn tegen gekomen. Penderyn is een dorpje op de zuidkant van het Brecon Beacons National Park. Al met al dus een geschikte uitvalbasis voor eventuele activiteiten die we kunnen gaan ondernemen in Wales. Na wat onderling overleg hebben we deze accommodatie vastgelegd voor de week dat wij naar Wales gaan. Misschien wel het belangrijkste punt voor deze trip is dus getackeld. Nu nog een paar kleine puntjes op de spreekwoordelijke ï zetten en daarna is het afwachten tot het zover is. Die spreekwoordelijke puntjes hebben te maken dat de werkende onder ons nog verlof moeten aanvragen, dat we kijken op welke manier we de overtocht gaan maken en wat we gedurende deze gezamenlijke dagen kunnen doen.

12 Herbert Street

De oversteek van het vaste land naar het eiland Groot-Brittannië kan je over verschillende manier maken. Op dit moment zijn we nog aan het uitzoeken of we per ferry vanuit Calais de oversteek naar Dover gaan maken of dat we per kanaaltunnel de oversteek gaan maken. Mijn moeder begeeft zich niet graag op het water dus dan zou de kanaaltunnel de beste keuze zijn. Maar hier zijn we het nog niet over eens en we moeten gewoon kijken wat prijstechnisch het beste uitpakt. Het leukste zou natuurlijk zijn dat we bij windkracht zeven of acht tijdens een herfststorm aan dek van een ferry staan. Momenteel zijn we de voor- en nadelen tegen elkaar aan het wegstrepen en hebben we hierin nog geen besluit gemaakt.

En dan moeten we onze dagen natuurlijk nog vullen met leuke dingen. Omdat we aan de rand van het Brecon Beacons National Park verblijven zijn er natuurlijk uitgestrekte wandelpaden waar we heerlijke wandelingen kunnen maken. Één ding wat zeker op de agenda gaat staat is het bezoeken van de straat waarin mijn opa en oma vroeger woonden en waarin mijn vader het meerendeel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Herbert Street in Abercynon ligt op een kleine 25 kilometer vanaf onze uitvalsbasis in Penderyn. Ook het weerzien met enkele in Groot-Brittannië wonende familieleden staat waarschijnlijk op het programma. Wat verder op de agenda gaat staan is momenteel nog niet bekend maar misschien wel een bezoekje aan de Big Pit, het nationaal steenkool museum of gezellig een bezoek brengen aan Cardiff, de hoofdstad van Wales.

Onze voorbereidingen voor deze mini vakantie zijn nog in volle gang en naarmate de dag dichterbij komt dat wij de overtocht zullen maken zal het plezier naar deze trip alleen maar gaan toenemen.

* Wales is daarom het land waar wij als familie naar toe gaan voor een mini vakantie.