We hebben ’t omarmt

Waar moet ik beginnen. Vier volle dagen Oeteldonks carnaval met de kinderen. Wat hebben we hiervan genoten en wat hebben we hier een tijdje op moeten wachten. Enkele jaren geleden hebben voor het laatst de traditionele Oeteldonkse carnaval gevierd. Kort na die carnaval brak toen de spreekwoordelijke pleuris uit over de gehele wereld. Vervolgens hebben we de kiel jaren in de kast kunnen laten hangen en vorig jaar konden we hem er van het op het andere moment weer uit halen. Toen was er ook een carnaval, maar wel eentje zonder de standaard facetten zoals intocht, optocht en kinderoptocht en met nog enkele restricties. We hebben dus een tijdje moeten wachten, maar eindelijk mochten we vier dagen op sjouw. En dat hebben dan ook gedaan. Het thema van Oeteldonk 2023 was “Oeteldonk Omèrrumt Oe” en wat hebben we de afgelopen carnaval omarmt. We hebben weer genoten van het echte carnaval.

Voorbereiding in bouwhal

Al sinds het begin van het jaar zijn Elin en Vince elk weekend in de bouwhal van de Oeteldonksche Club te vinden. Ze zijn daar druk aan het knutselen geslagen voor hun praalwagentje voor de keinderoptocht. Voor hen begint hun voorbereiding op het feest der feesten met zagen, schroeven en schilderen in de bouwhal. Ik heb ze elk weekend zien genieten terwijl ze bezig waren aan hun karretje. De afgelopen jaren bouwen ze tussen de grote carnavalswagens aan hun karretje voor de keinderoptocht. Leuk om te zien dat er een klein karretje is waar enkele kinderen vol met plezier aan aan het bouwen zijn zo tussen al die grote carnavalswagens. Afgelopen jaar hebben ze zo nu en dan ook hulp van de ‘grote’ bouwers gekregen en zit er wederom vele uren aan bloed, zweet en tranen in hun karretje. En al deze moeite allemaal voor het meedoen aan de keinderoptocht op carnavalsdinsdag.

De zaterdag

Op carnavalszaterdag heb ik Elin en Vince in de stad laten afzetten door hun moeder en zijn we gezellig de hele dag op sjouw geweest. Eerst hebben we de jeugdprins ontvangen op het bolwerk, vervolgens hebben we een gezellig feestje op de markt gevierd om aansluitend gezellig door Oeteldonk heen geslentert te zijn. Hierbij konden de kinderen allerlei spelletjes spelen. De dag hebben we heerlijk bij het Keinderkupkesfeest afgesloten in de spiegeltenten. Nadat de kids werden opgehaald door hun moeder ben ik zelf nog lekker op pad geweest. Genoten van de sfeer in de typisch Oeteldonkse kroegen, gepraat met ‘Amadeiro incognito’ om vervolgens in een of andere vage tent naar buiten gezet te worden omdat het personeel wilde gaan slapen. Al met al een leuke geslaagde carnavalszaterdag dus.

Het leukste evenement

Oeteldonk kent veel tradities en leuke evenementen. In mijn ogen is de intocht toch wel één van de leukste evenementen die gedurende de Oeteldonkse dagen plaats vind. De intocht; een bonte stoet ontvangt Amadeiro op het station om vervolgens richting het stadhuis te lopen. Er komen ludieke en kolderieke zaken voorbij gedurende deze tocht. Afgelopen jaar was er een pony achtergelaten in een Bossche kroeg. Dit was voor ons genoeg om iets te gaan doen met dit onderwerp. Bij de Addams Family heb de ‘Cousin Itt’ een wandelende pruik. Een lange pruik en je hebt ineens geen pony meer. Online wat pakjes besteld, bordjes gemaakt met de vraag of iemand mijn pony heeft gezien en de intocht mocht beginnen. We verzamelen meestal ergens tussen 10 uur en half 11 onder de draak, maar na een zware avond viel dit niet echt mee. Langzaam werd het drukker en begon er meer sfeer te komen op het stationsplein. De eerste biertjes en brandewijntjes lieten zich goed smaken en het weerzien met vrienden en bekenden maakt deze carnavalszondagochtend toch altijd een speciaal moment. Vanaf de draak is het eigenlijk de gehele route naar het stadhuis druk geweest met toeschouwers langs de kant. Dit is in het verleden wel eens anders geweest, maar toch ontneemt mij dat niet om jaarlijks weer deel te nemen. Eenmaal op de markt aangekomen konden we in de zon genieten van de onthulling van Knillis en begon het carnavalsfeest pas echt. Via de spiegeltent en andere kroegen werden ik rond 4 uur weer ergens naar buiten geveegd omdat het personeel wederom toe was aan hun welverdiende nachtrust.

Het weerzien met de ‘grote’ bouwers

Maandag staat in het teken van de ‘Grote Optocht’ en komen de wagens, die wij de laatste maanden in de bouwhal hebben gezien, voorbij rijden. Ik heb de kinderen opgehaald om vervolgens met de carnavalsvereniging op het Hinthamereinde de optocht te bewonderen. Waarom daar? Het Hinthamereinde ligt vrij vroeg aan het begin van de optocht en komt de optocht nog zonder gaten voorbij. Na de Hinthamerstraat duikt de optocht de smalle straatjes van de binnenstad in en ontstaan er grote gaten in de optocht. Het blijft toch weer een mooi gezicht als je de wagen in de stralende zon voorbij ziet rijden. Ze ogen nog groter dan toen we er naast stonden in bouwhal. Niet alleen de wagens zijn leuk om te bewonderen, maar ook de loopgroepen en andere kleine acts maken de optocht een mooi evenement. Na de optocht hebben de kinderen nog met wat vriendjes en vriendinnetjes gespeeld. Eerst lekker buiten in de zon en vervolgens in de Orangerie. Een locatie die ik normaal gesproken oversla gedurende de Oeteldonkse dagen. Maar voor de kinderen is dit een perfecte plek om te carnavallen. Vervolgens de kinderen rond een uurtje of zes naar opa en om gebracht om aansluitend weer de stad in te gaan. Een avond gezellig in de spiegeltent rond gehangen en heerlijk staat te genieten van al het moois wat Oeteldonk met zich mee brengt.

De laatste dag

En voor je het weet is het ineens al de laatste dag van carnaval. Zoveel plezier gehad dat de dagen voorbij gevlogen zijn. Maar de laatste dag van het Oeteldonkse carnaval is misschien wel de leukste dag van allemaal. Je bent op de dinsdag alleen maar met Oeteldonkers onder elkaar. De mensen die de vrijdag- en zaterdagavond aanwezig zijn zitten allemaal weer op kantoor en alleen de echte Oeteldonkers zijn nog in de stad te vinden. Daarnaast wordt op de dinsdag de keinderoptocht gelopen. Voor Elin en Vince misschien wel de leukste dag van het carnaval. Rond een uurtje of 10 was ik al in de stad, maar helaas was het toen nog erg rustig en waren de meeste kroegen nog dicht. Pas rond 11 uur kwam er wat meer reuring in het centrum. On half 12 werden de kinderen in de stad afgezet en kon de laatste dag echt beginnen. Na nog wat met hun neefje en nichtje gespeeld te hebben, gingen we ons klaar maken in de Karrenstraat voor de keinderoptocht. Petjes op, bordjes in hun handen en natuurlijk ook volop confetti. Eenmaal gestart liepen we achter de jeugdprinsenwagen. Via het stadhuis richting de hoftheatertent. De laatste uren carnaval waren aangebroken voor de kinderen en dat was goed te merken. Ik heb ze alleen maar zien lachen en genieten van alle mensen langs de kant. Hier en daar iemand voorzien van een kilo confetti in het haar kwamen we aan bij de tenten op de parade. Even wachten op de uitslag en vervolgens zat rond 17 uur hun carnaval er op. Een mooie tweede plaats was het hoogste wat er dit jaar gehaald werd. Met zijn allen het podium op om nog even in de spot-lights te staan en hun medaille in ontvangst te nemen. Hierna heb ik Elin en Vince weer aan hun moeder gegeven en zat deze leuke carnaval er voor hen echt op. Voor mij stonden er nog een paar uurtjes op het programma. Na thuis wat te hebben gegeten was het tijd voor de laatste uren carnaval. Een hele leuke en gezellige avond was het gevolg met als afsluiting de begrafenis van Knillis. En nu zat carnaval er na 4 dagen op. Volgend jaar zijn we er zeker weer bij en dan is het thema “Oeteldonk blèft plèkke”.