De Avontuurlijke Klim

In 2016 beklom ik de Sint Jan voor het eerst aan de buitenzijde en kon ik vanuit de dakgoot van het middenschip de 16e eeuwse boogbeeldjes beeldjes, met uiteenlopende onderwerpen zoals fabeldieren, muzikanten en verschillende monsters bewonderen. Jheronimus Bosch maakte in zijn schilderijen veel gebruik van de verschillende wezens. Destijds dacht ik dat deze Wonderlijke Klim de eerste en laatste keer zou zijn om onze Sint Jan op deze bijzondere manier te kunnen bewonderen. Zeven jaar na deze ervaring is de Sint Jan wederom in de stijgers gezet. Ditmaal om de honderd jaar oude lei-stenen dakpannen te vervangen. Om deze restauratie voor een gedeelte te kunnen bekostigen is deze stijger wederom openbaar gemaakt en is er wederom de mogelijkheid de Sint Jan aan de buitenzijde te beklimmen. Deze keer is het niet mogelijk door de dakgoot van het middenschip te lopen, maar je kan deze deze keer een rondje lopen rond de vieringstoren op ongeveer 50 meter hoogte. En als Bosschenaar is het uitzicht vanaf de Sint Jan schitterend en moet je dit van dichtbij meemaken.

Spanning voor wat komen ging

Om niet naast deze mogelijkheid te grijpen en deze bijzondere unieke ervaring mee te kunnen maken heb ik meteen tickets besteld toen dit mogelijk was. Vanaf dat moment was het wachten tot we daadwerkelijk deze “Avontuurlijke Klim” konden maken. En vandaag was het dan zo ver. Op een stralende eerste pinksterdag zouden wij de Sint Jan beklimmen naar 50 meter hoogte. Toch was ik in de ochtend best wel gespannen, dit omdat de hoogtevrees die ik heb mij ineens boven kwam drijven. Elin en Vince zouden deze belevenis ook mee gaan maken. En dan moet je als vader je grote angst opzij zetten.

Op naar 50 meter hoogte

Om 11.30 uur was het zo ver en begonnen wij aan onze avontuurlijke klim. Op “het bordes”, de eerste verdieping boven grondniveau, op ongeveer 30 meter hoogte, konden we de eerste vergezichten aanschouwen en kregen we een korte uitleg over het ontstaan van de Sint Jan. Vervolgens weer enkele treden op voordat we op “de nok” van het middenschip zelfs helemaal naar Tilburg konden kijken. Vanaf het middenschip konden er nog meer treden genomen worden naar “de vieringstoren” op ruim 50 meter boven de parade, het hoogste punt van de avontuurlijke klim.

Stoer en trots

Ook Elin vond het spannend op het bordes en toen we op de nok waren vond ze het helemaal spannend. Toen de andere besloten nog meer treden omhoog te klimmen besloot Elin vanuit de nok terug te gaan naar het bordes en ik besloot met haar mee te gaan. Treden omlaag en we stonden weer op het bordes. We hebben hier enkele minuten gestaan en zagen Vince vol trots boven op de vieringstoren rond lopen. Maar…ineens wilde Elin weer naar de nok op 40 meter hoogte. Dus moesten we weer klimmen. Na samen wat op de nok te hebben rond gekeken besloot ze zelf toch de klim naar de vieringstoren te gaan maken. Echt heel stoer. Zij heeft hierdoor haar angst die ze had weggenomen en daar ben ik heel trots op. Zelf ben ik op de nok van het middenschip gebleven. Hier heb ik met de betreffende gids gesproken over waar het geld voor de bouw van de Sint Jan destijds vandaan is gekomen en dat de huidige klokkentoren eigenlijk twee torens hadden moeten zijn op ongeveer de hoogte van het kerkpleintje. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd omdat het geld hiervoor op was.

Al met al was deze klim een hele mooie ervaring en hebben we geluk gehad met het schitterende weer. Hierdoor konden we ver weg kijken op de grote hoogte waarop we ons bevonden. Deze “Avontuurlijke Klim” is een echte aanrader.