Via Bavaria naar Oostenrijk

De zomervakantie stond op de stoep en voor een hele hoop mensen betekend dat reizen door Europa om op een leuke vakantiebestemming uit te komen. Tot anderhalve week voor deze vakantie in Oostenrijk had ik nog geen zomervakantie geboekt en had ik me ingesteld om met de kinderen leuke activiteiten te gaan ondernemen in ons eigen prachtige land. Maar de weersverwachtingen in Nederland waren niet echt goed en na al twee keer tijdens de vakantie in de file te hebben gestaan besloot ik last minute toch nog maar naar een vakantie te gaan zoeken. Ik was op zoek naar een camping ergens in Frankrijk, maar ben via een omweg terecht gekomen bij een vakantiewoning in Mayrhofen Oostenrijk. Echt dus compleet iets anders dan waar ik eigenlijk naar op zoek was. Maar goed, de vakantiebestemming was dus gevonden en nu kon de voorpret hiervoor beginnen. Maar om in Oostenrijk te komen is de kortste weg over de Duitse autobahn via Keulen, Frankfurt am Main, Neurenberg en München voordat je de Oostenrijkse landsgrens oversteekt. Toch nog een behoorlijke rit.

Wegwerkzaamheden tot aan München

Toen ik mensen vertelde dat we naar Oostenrijk op vakantie zouden gaan kreeg ik te horen dat de Duitse snelwegen momenteel een grote bouwput waren. Werkzaamheden aan de snelwegen? Dan denk ik meteen aan files. En gedurende vakanties denk ik dan meteen aan de zwarte zaterdagen in Frankrijk. Het zou dus een zware opgave gaan worden en daarom had ik besloten om in twee etappes naar Oostenrijk te rijken en op de hoogte van Neurenberg een hotel te zoeken. Dit zodat we een dag later minder kilometers hoefde te maken richting Mayrhofen. Rond een uurtje in de ochtend trokken wij onze deur achter ons dicht om nieuwe herinneringen te gaan maken. We vertrokken in de stromende regen, maar nog voordat we de grens met Duitsland over reden ging de regen over in zonneschijn. Bij Venlo reden wij de grens over en vervolgende wij onze weg via Keulen, Frankfurt am Main richting Neurenberg. Na enkele stops onderweg bleek dat wij weinig oponthoud hadden gehad van de wegwerkzaamheden en besloten we door te rijden naar München. München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren of zoals de Duitsers het zeggen Bavaria. Rond etenstijd aan op onze hotelkamer van het Ibus Budget Hotel aan de rand van het Olympiapark. De naam van dit park zegt het al, het lag in de wijk waar in 1972 de Olympische Spelen werden gehouden en destijds het spelersdorp was gevestigd. Meteen verkennen zou je zeggen, maar omdat deze reisdag er stiekem toch best wel in gehakt had en we best wel moe waren, hebben we wat gegeten en zijn we vervolgens als een blok in slaap gevallen.

Een Olympische Route richting de bergen

Na een heerlijke nachtrust en een lekker ontbijt was het tijd om onze weg te vervolgen naar Mayrhofen in Oostenrijk. We besloten niet in een rechte lijn naar onze eindbestemming te rijden, maar nu we toch in de buurt waren van het stadion waar het Nederlands voetbal elftal in 1988 zijn grootste succes heeft behaald, het Olympiastadion, besloten we dit stadion een bezoekje te brengen. Rond het stadion werd volop gewerkt omdat er die betreffende avond een festival zou beginnen, maar dat weerhield ons niet om toch dit oude stadion te bezoeken. De mooie dakconstructie zorgt dat dit oude stadion toch nog wat van zijn glorie heeft behouden. Ook op het veld van het stadion waren ze volop aan het werk, hier werden de resten van het Bruce Springsteen concert enkele dagen eerder opgeruimd. Maar we konden vrij door het stadion heen lopen, zitten op stoeltjes waar we wilde zitten. Maar na een kleine anderhalf uur hadden we dit wel gezien en besloten wij ons Olympische avontuur voor te zetten. We zouden van 1972 terug gaan in de tijd naar de winter van 1936. We besloten namelijk via het Olympia-Skistadion in Garmisch-Partenkirchen naar Mayrhofen te rijden. In Garmisch-Partenkirchen hadden we een flinke zoektocht voor een parkeerplaats alvorens we ook dit stadion betreden. Jaarlijks staan hier op nieuwjaarsdag ruim 35000 uitzinnige supporters te kijken naar enkele “mafkezen” die op skies van een ongeveer 100 meter lange schans de diepte in springen. Dat is op 1 januari altijd leuk om te kijken, dus is een bezoek aan dit stadion, ondanks de zwarte historie, toch de moeite om te bezoeken. Na hier een tijdje te hebben rond gelopen hebben wij onze weg vervolgd en zijn wij via Innsbruck naar Mayrhofen gereden.