Op gps-schatten jacht

De vakantie is weer voorbij en we hebben genoten van een heerlijke vakantie. Het weekje Oostenrijk in de bergen heeft ons goed gedaan en we hebben er genoten van de schitterende natuur. Vervolgens hebben Elin en Vince nog bijna drie weken liggen bakken en braden in Spanje met hun moeder, maar na deze vakantie is het nu weer tijd om school te gaan. Maar dat betekend ook dat we weer op zoek kunnen gaan naar een nieuwe hobby. We maken samen veel kleine wandeltochtjes en aangezien we in Nederland geen bergpassen of een azuurblauwe kuststrook hebben ben ik op zoek gegaan om de wandeltochtjes in Nederland een stuk leuker te maken. En wat is er nu leuker als je tijdens de wandeling op zoek moet gaan om iets proberen te vinden, een soort op jacht naar de schat dus.

Via mijn zoektocht door google kwam ik als snel uit bij GeoCachen. Geocaching is een zoektocht naar objecten, waarbij de échte wereld (de wandelingen of fietstochten in de buitenlucht) samen komen met de digitale wereld van GPS coördinaten. Dit kunnen we in Nederland doen, maar de caches liggen daarnaast verstopt door heel de wereld. Je gaat bij GeoCachen namelijk op schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Je hebt hiervoor alleen een mobiele telefoon (of een andere GPS apparaat) nodig met databundel.

Onze eerste caches gevonden

De grootste aanbieder van geocachen is geocaching.com. Na op deze website een account te hebben aangemaakt, de bijbehorende app gedownload te hebben ben ik met Vince op pad gegaan om onze eerste schatten te vinden. Via een digitale kaart binnen de app kun je namelijk zien waar er bij jou in de buurt geocaches verstopt zijn. Je hoeft natuurlijk niet te gaan wandelen, maar je kan ook op de fiets geocachen en zelfs met de auto kun je van locatie naar locatie rijden. Maar wij besloten onze eerste schatten te zoeken op de fiets. Bij de Zuiderplas lag onze eerste geocache verstopt. Via de app konden we zien of we in buurt van de geocache locatie waren. In die app kan je zelfs een hint krijgen. De eerste hint die wij kregen was “tweestammig”. Laten er nu meerdere tweestammige bomen in de buurt van deze locatie staan. Maar na een korte speurtocht vonden wij dan onze eerste geocache. Een klein kokertje, ter grote van een filmrolletje, met daarin natte papieren. Vervolgens hebben wij deze door onze gevonden cache in de app gelogd en zijn wij op zoek gegaan naar onze tweede cache bij Parkeergarage St.Jan. Deze was iets lastiger verstopt, maar ook snel genoeg gevonden. Later op de middag zijn we naar de Citadel gefietst om onze derde cache te zoeken. We wilde er nog meer gaan zoeken, dus je kan wel zeggen dat het eigenlijk best wel verslavend is. De cache op de Citadel was de mooiste cache die wij die dag hebben gevonden.

Een dag later moesten we even wat schoolspullen kopen en dat besloten we te doen bij de Action in Vught. Even snel in de app gekeken en ook onderweg naar de Action in Vught was er een geocache lokatie. We besloten hier even te stoppen en na een kleine zoektocht vonden wij deze cache vrij makkelijk. Na wat spullen voor school gekocht te hebben zijn we doorgereden naar de Lunettenlaan waar we op de hoogte van het Geniemuseum weer een geocachepunt gelokeerd was. Deze cache was voor ons als beginnende geocachers lastiger te vinden, maar uiteindelijk hebben we ook onze vijfde geocache kunnen vinden. Het lijkt er dus op dat we een nieuwe hobby hebben gevonden en we zullen dus vaker op avontuur gaan om nieuwe herinneringen te maken. Ik zal de door ons gevonden geocaches op de volgende pagina (klik hier) plaatsen.