Kabouters en hun verloren dorp

Het is koningsdag en Elin is met haar moeder naar Amsterdam om zich daar tussen de duizenden mensen te storten. Vince is daarom deze dag gezellig bij. Hij had wel zin om enkele geocaches te zoeken. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan met een leuke trail die we zouden kunnen gaan lopen. In de zoektocht naar een geschikte wandeling kwam ik uit bij een trail in het Belgische Lommel met een gigantische eindcache. Deze wandeling heeft de naam “Het verloren kabouterdorp” (geocachingcode GC6EC86). En omdat een goede voorbereiding het halve werk is had ik de avond voor het lopen van deze trail de route geupload naar mijn navigatieapparaat. Bij het uploaden van de route viel het mij op dat enkele punten in de route niet beschikbaar waren. Dit kan vanwege verschillende redenen zijn, dus die heb de niet beschikbare punten uit de te lopen route gehaald. Ondanks het ontbreken van enkele punten op deze trail bleven er nog steeds 10 caches en één gigantische eindcache over om te vinden. Gedurende de route moesten we hints verzamelen om de eindcache te kunnen loggen. Toch wel benieuwd dus of we de eindcache zouden kunnen loggen en of vinden in verband met het niet aanwezig zijn vanwege enkele caches.

Het verloren kabouterdorp

Na koningsdag traditioneel begonnen te zijn met een oranjetompouce kwam Vince naar mij toe en konden we naar Lommel rijden. Onderweg zagen wij mooie wolkenpartijen en brak de zon aardig door. De parkeerlocatie was jachthaven De Meerpaal. Na de auto geparkeerd te hebben en de wandelschoenen aangetrokken te hebben was het tijd om de route te starten. Omdat punt 1 tot en met 3 vrijdagavond niet beschikbaar waren moesten we starten bij cache 4. Omdat ik de foto’s bij de caches bekeken had wist ik ongeveer hoe de eindcache er uit moest zien en onderweg naar cache 4 kwamen we dan ook al langs de eindcache. Even snel kijken of we deze al konden oplossen, maar het zware cijferslot liet dit niet toe. Eenmaal aangekomen bij cache 4 bleek dat we ook hier nog moesten puzzelen. Met de gevonden aanwijzingen en de tip in de geocaching-app konden we snel onze eerste cache loggen. Bij alle volgende caches moest er vooraf ook gepuzzeld worden voordat we deze caches konden loggen en de tips voor de eindcache konden noteren. Vince was goed aan het puzzelen en heeft veel antwoorden bij elkaar gezocht en gezorgd dat we ook daadwerkelijk de logrol van elke cache konden tekenen.

Over verschillende paden

Waar ik bij andere trails zware dikke modderpaden moest lopen, was deze trail héél goed te doen. De route liep over typische bospaden, hier en daar wat los zand, maar ook verharde paden ontbraken niet op de route. Verder zo nu en dan wat los zand langs het aanwezige meer en ook wat verharde paden. Of te wel een route van ongeveer 7 kilometer die goed te doen was. Maar zo nu en dan waren te tips op de mobiele telefoon in de geocaching app net iets anders dan de route die ik had geupload naar het navigatiesysteem. Dus ik vergeleek regelmatig de tips met elkaar en bijna op het einde van de route viel het mij ineens op dat de ontbrekende punten weer beschikbaar waren. Even met Vince overlegd of we die ontbrekende punten nog moesten gaan loggen, maar beide hadden we hier weinig zin in en besloten de eindcache proberen te loggen zonder deze tips. Na een kleine wandeling naar de eindcache en wat puzzelwerk met de bij ons bekende tips konden wij het zware cijferslot openen. Dit slot zorgde ervoor dat een ketting met daaraan een sleutel niet bij het slot in de deur kon bereiken. Na het openen van het cijferslot konden wij met deze sleutel de buitendeur van deze cache openen. Een deur in deze eindcache? De eindcache was namelijk verstopt in een soort van oude bouwkeet die wel eens in een wijk neergezet worden als er bijvoorbeeld geschilderd wordt in de betreffende wijk. Na het openen van de deur bleek dat we er nog niet waren. Er moest nog een cijferslot worden geopend om bij het logboek te komen om te ondertekenen. Weer even puzzelen dus met de bij ons bekende hints. Na wat hoofdbrekende mogelijkheden kregen wij uiteindelijk ook dit cijferslot open en konden we deze eindcache loggen. We konden ook nog een woodie kopen voor 50 cent dus dat hebben we natuurlijk ook gedaan. Toch leuk om een fysiek aandenken te hebben aan deze trail. Voordat we alles weer netjes afsloten voor de volgende geocachers hebben we nog even door het raam van de binnendeur gekeken en zagen we dat wij “Het verloren kabouterdorp” hadden gevonden. Allemaal kabouters in een bos die lekker aan het genieten waren met elkaar en wel schrokken dat ze wat daglicht en enkele schrikbarende reuzen zagen.

In een paar uur tijd loop je een leuke route en als je de eindcache vind heb je echt een leuke trail gehad. Dit is echt een leuke route om met jonge geocachers te doen.

Na deze wandeling zijn we als echte Nederlanders nog de auto wezen volgooien met benzine (scheelt bij 40 cent met Nederland namelijk), hebben we een lekkere kipbox besteld bij de McDonalds en hebben we de Decathlon in Lommel nog even leeg gekocht. Vince kon zijn ogen op de terugweg niet open houden en heeft een lekkere powernap gedaan. Al met al een leuke en geslaagde invulling van koningsdag.

 Het Verloren Kabouterdorp