Cachen in België

Het was zondagmorgen en de wekker ging rond een uurtje of zeven. De wekker? In het weekend? Normaal gesproken word ik wakker uit mijn eigen, maar omdat ik vandaag een geocache trail wilde gaan lopen had ik zaterdagavond de wekker gezet. Vandaag zou ik een wandeling gaan maken in Ravels België. En om nog iets aan de rest van de dag te hebben besloot ik lekker vroeg te gaan wandelen.

De trail die ik had gevonden om te lopen had een lengte van ongeveer 12 kilometer. Het was een wandeling in een natuurrijke omgeving met grindpaden tussen weilanden maar ook bospaden. Rond een uurtje of acht stapte ik in de auto en rond negen uur parkeerde ik mijn bolide een kleine 50 kilometer verder in België op de parkeerplaats van Burcht Hertog Jan in Oud-Turnhout net buiten Ravels. Bij aankomst zag ik al een tweetal mannen zoeken tussen struiken, bij een verkeersbord en een hek. Ik wist het zeker dit zijn ook geocachers. Ik heb vervolgens rustig mijn wandelschoenen aangetrokken en nog wat gedronken. Toen ik zag dat de mannen hun weg vervolgden heb ik nog een kleine 10 minuten gewacht voordat ik de eerste cache van deze trail ging zoeken. Ik vind het lekker om in mijn eentje te wandelen, maar dan wil ik er we een beetje tempo in kunnen houden.

Vanalleswa Trappies Trail

Na de eerste vondst volgden ook twee en drie vrij rap, alvorens ik toch was ingelopen op de twee mannen. Na wat gepraat te hebben, heb ik hen hun weg laten vervolgen en heb ik even lekker genoten van de omgeving. Toen ik de twee niet meer zag ben ik ook weer gaan wandelen. Op een iets lager tempo, omdat ik de mannen niet wilde inhalen. Door het weidse uitzicht zag ik hen telkens een metertje of 200 voor mij lopen. Dat heb ik zo gehouden tot zeker ruim over de helft van de 27 verstopte caches die ik zou kunnen vinden tijdens de trail.

Mooie trail

Over grindpaden, langs weilanden en over bospaden heb ik uiteindelijk alle 27 caches kunnen vinden, helaas heb ik cache 27 niet kunnen loggen. De caches zaten verstopt in een duiker die onder een pad doorliep, in de paal waaraan verkeersborden waren gevestigd. Tevens hing er een cache tussen bomen en was er een op meer dan 5 meter diepte in de grond verstopt. Bij sommige caches was de zoektocht iets lastiger als bij de andere cache, maar vanwege de verschillende type verstopplekken was het toch “vanalleswa”. Makkelijk en moeilijk door elkaar heen. Dit is precies hetgeen wat denk ik de verslaving van geocaching veroorzaakt.

Laatste kilometers

De laatste kilometers van deze trail bevond zich in een bosrijk gebied langs het kanaal. Langzaam aan zag ik dat ik aan het inlopen was op mijn twee voorgangers, maar ik zie geocaching niet als in een wedstrijd. Enkele mooie verstopte caches in het bos later en ik was de twee voorbij. We hadden even met elkaar gesproken, maar toen ik enkele caches voor het einde ongeveer een half uurtje naar de laatste hint aan het zoeken was om een cijferslot te kunnen openen waren die twee andere geocachers er weer. Vanaf dat moment hebben we de laatste caches van deze trail samen gelopen en gevonden. De twee geocachers, Brabanders, waren best wel gezellig. Ze waren beide al sinds 2010 aan het geocachen geslagen, dus vergeleken met was ik nog maar een jonkie. Bij de laatste cache van deze trail kregen we het slotje open, maar vervolgens de verstopplek niet. Omdat we het niet wilden forceren had ik na 45 minuten proberen en klunzen wel voor gezien. Ik had nog andere dingen op de agenda staan, dus besloot deze laatste cache als een DNF te noteren en de eindcache liet maar helemaal voor wat het was. Nog even snel tanken (best wel goedkoop in België) en via rugbyclub Arendonk terug naar huis gereden. Met de hints die ik onderweg tijdens deze trail heb opgepikt, heb ik de locatie van de eindcache wel weten te ontfutselen. De eindcache en cache 27 zal ik op een latere datum nog wel eens gaan pakken, ik denk dat ik wel vaker in België ga geocahcen.

Dag eerder ook in Ravels

Een dag eerder heb ik in Ravels de Bruggekeswandeling gelopen. Een mooie route door het Gewestbos Ravels. De naam bruggekes zegt het waarschijnlijk al, maar hier lagen de caches verstopt tussen bruggetjes over beken, ondiepe grachten en greppels. De wandelpaden waren op héél veel plekken voorzien van een dikke laag modder. Soms moest ik zelfs door stuiken en bossages wringen om met droge voeten mijn weg te kunnen vervolgen. Maar veel modder, beken en ondiepe grachten en voornamelijk stilstaand water brengt nog wel iets anders met zich mee, namelijk muggen. Heel veel muggen. Deze muggen hebben mij gedurende deze ongeveer 12 kilometer durende trail meerdere malen te pakken gehad. En met meerdere malen bedoel ik ongeveer 80 keer. Ik was zo slim geweest om met een korte broek en t-shirt op pad te gaan omdat het warm was en mijn onderbenen en ellebogen zitten dan ook helemaal onder de muggenbulten. Op sommige punten gedurende deze trail waren er zoveel muggen dat ik niet echt lang op zoek ben geweest naar de daar verstopte cache. Ik werd helemaal gek van de muggen zeggen ze wel eens, nou daar had ik de zaterdag ook last van. Van de 17 verstopte caches heb ik drie caches niet gevonden, was één cache door de eigenaar ingesteld op niet beschikbaar en heb ik de bonuscache achterwege gelaten.

Weekendje cachen

In het weekend dus twee keer op pad geweest om te gaan geocachen. Van de twee gelopen trails vond ik de gelopen trail op zondag het mooiste. Dit vanwege de paden tussen de weilanden door, zandpaden en bospaden. Maar misschien komt het wel dat ik de zondagroute mooier vond omdat ik de zaterdag helemaal lek geprikt ben. Op zaterdag heb ik mooiere dieren gezien waaronder een gezinnetje zwijnen, eekhoorntjes en verschillende vogels maar de muggen hebben het dus verpest voor de andere dieren.

Nu ga ik digitaal weer op zoek voor een volgende geoventure. Tot de volgende allemaal.