Eén jaar geocaching…met fouten

Na één jaar geocachen zal ik eens even de balans opmaken. Is geocachen nog wel leuk? Is geocachen moeilijk? Zijn er fouten die wij hebben gemaakt tijdens het geocachen?

Wij vinden geocachen zeker nog steeds heel erg leuk. Het geeft het buiten zijn net die extra toevoeging wat het buiten zijn leuker maakt. Daarnaast komen we op plaatsen waar we anders niet zo snel zullen komen. In het bos loop je normaal gesproken over de gebaande bospaden, maar nu stap je ook wel eens van het bospad af. In een stad loop je nu wél dat donkere steegje in wat je normaal gesproken links zou laten liggen. Maar naast dat geocaching een leuke bezigheid is, kan geocaching soms ook behoorlijk frustrerend zijn. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat zodat je kan blijven focussen op dat ene doel, het vinden van de cache waarnaar je op zoek bent.

Je hebt geocaches in verschillende gradaties van moeilijkheid. De ene geocache loop je zo naar toe, bij de andere moet je iets langer zoeken. De ene geocache is moeilijk bereikbaar en de andere is juist weer makkelijk te loggen. maar al met al is geocaching niet moeilijk.

Maar bij deze leuke activiteiten zijn er toch nog veel fouten die regelmatig gemaakt worden. Ook wij hebben deze fouten het laatste jaar regelmatig gemaakt en waarschijnlijk zal dat in de toekomst ook nog gaan voorkomen. Hieronder zal ik enkele door ons gemaakte fouten van het afgelopen jaar vermelden.

#01: Verkeerde kleding en of schoenen

Wij hebben het regelmatig gehad dat we voor een pad staan, eigenlijk net geen paadje, met aan beide kanten brandnetels en dat we daar staan in korte broek. Of dat we dachten dat het een makkelijk begaanbare weg zou zijn en dat we daar stonden op teenslippers, terwijl het door de vele regenval was omgetoverd in een modderpad. Dus ons advies is lees altijd de omschrijving die bij een betreffende geocache vermeld staat in de geocaching-app. Je komt dan niet voor onverwachte verrassingen te staan…tenminste als het goed is.

#02: Vergeten schrijfwaar mee te nemen

Ook hebben wij wel eens ’n vijftal minuten vanaf de auto over een bepaald paadje gelopen, de cache gevonden en dan het logboek willen loggen om er achter te komen dat je vergeten bent een pen mee te nemen. Als je er dan eentje in de auto hebt liggen is het even op en neer lopen en anders is het een andere dag terug komen. Het vergeten van schrijfwaar is een klassieke veel gemaakte fout onder geocachers. Zorg dus dat je altijd één of meerdere pennen op zak hebt. Stop er enkele in je rugzak. Leg er standaard een paar in het dashboardkastje van je auto. Maar dan moet je deze natuurlijk wel meenemen als je uit de auto stapt.

#03: Het niet lezen van de cache-omschrijving

Bijna elke geocache heeft een omschrijving. Deze omschrijving kan je in de geocaching-app openen en lezen. Doe dit ook, want deze omschrijving kan belangrijke informatie bevatten over de cache waarvoor je op pad gaat. Daarnaast bevat deze omschrijving soms ook informatie over de het gebied wat je gaat bezoeken of welke tools die je nodig hebt om te betreffende geocache te kunnen pakken. Maar ook kleine subtiele hints staan hier vermeld die je nodig kan hebben om bijvoorbeeld een cijferslot te kunnen openen.

#04: Het niet lezen van de laatste logs

Sinds een paar maanden lees ik ook altijd de laatste logs van een betreffende geocache om te zien wanneer deze cache voor het laatste gelogd is. Als er bijvoorbeeld een behoorlijke lijst met DNF’s (Did Not Find) staat is het meestal zo dat deze geocache niet te vinden is vanwege verschillende redenen. Het is namelijk wel eens voorgekomen dat ik ergens aan het zoeken was en dat die cache op dat moment bijvoorbeeld in onderhoud was. De geocaching-app laat de datum zien waarop de cache voor het laatst gelogd en dus gevonden is. Hiervoor hoef je niet heet de cache-omschrijving door te lezen.

#05: Vergeten je eigen geocache-gevoel te gebruiken

Naar mate je meer gaat geocachen groeit je geocache-gevoel. Dit gevoel leidt je meestal wel naar de betreffende cache waarnaar je op zoek bent. Je ziet bijvoorbeeld ’n klein paadje die van het bospad naar een bepaalde boom loopt of een stapeltje takken die onnatuurlijk gestapeld zijn. Of gewoon iets wat niet in de omgeving past en of thuishoort. Meestal ligt de cache daar verstopt, en anders moet je iets verder zoeken.

#06: Vergeten te CITO-en

Laat het gebied waar je op pad gaat altijd beter achter dan hoe je het hebt aangetroffen. Neem je eigen rotzooi mee en gooi dit niet weg op straat of in het bos en neem eventueel andere rotzooi die je tegenkomst mee. Dit noemen we CITO-en, namelijk Cache In Trash Out.

#07: Niet veilig op pad gaan

Zorg ervoor dat je iemand, ’n vriend, partner of familielid, vertelt waar je naartoe gaat, hoe ze contact met je kunnen opnemen en hoe laat je verwacht terug te keren. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Ik moet zeggen dat ik deze meestal wel vergeet om mensen te informeren waar ik ga wandelen.

#08: Wees bewust van je omgeving

Er zijn veel zaken om op te letten tijdens het geocachen. Je moet muggles in de gaten houden, zorgen dat je voldoende daglicht hebt en je moet zorgen dat je de natuur niet verstoord. Eén van de belangrijkste redenen om scherp te blijven op de route die je loopt, is dat wandelpaden er anders uitzien als je jezelf omdraait. Zorg er dus voor dat je weet op welke manier je bent gekomen, zodat je ook veilig terug kunt komen bij je startpunt.

#09: Laat fouten je geocaching-uitstapje verpesten

Nu je bijna alle adviezen hebt gelezen om te voorkomen dat je fouten maakt tijdens het geocachen, moet ik je nog iets vertellen. Er zullen namelijk ongetwijfeld nog andere fouten op te noemen zijn die je zou kunnen maken tijdens het geocachen. De kunst is echter om je uitstapje niet te laten mislukken en verpesten door deze fouten. Je moet er vanuit gaan dat je niet altijd alles onder controle hebt en dat je ook niet alle verstopte geocaches zult vinden. Wat er ook gebeurd je moet in ieder geval zorgen dat je een leuke dag hebt!

#10: Vergeten om een ​​lijst te maken

Voor de geo-pro’s onder ons zijn lijsten van de caches erg belangrijk. Hierdoor houd je alles georganiseerd in deze soms lastige hobby. Ik maak daarom altijd verschillende lijsten. Ik upload deze lijsten naar mijn gps-handheld en werk vanuit deze handheld. De lijsten synchroniseren automatisch met de geocaching-app. Je hebt op je telefoon dus altijd makkelijke alle gegevens bij de hand. Tenminste als je niet vergeet een lijst te maken van de route die je wil gaan lopen.