Geocaching verslaving

Toen wij eind augustus de wereld van geocaching indoken wisten wij op dat moment nog niet dat geocaching best wel verslavend zou kunnen zijn. Na enkele maanden geocachen weten wij dit ondertussen wel. Op dit moment zoek ik zelfs wandelroutes uit waarin meerdere caches verstopt zijn. Dit kunnen wandelroutes zijn op het platteland in Nederland, maar ook wandelingen door bossen in bijvoorbeeld Duitsland of België. Voor mij geeft geocaching het wandelen toch net iets een andere dimensie.

Op jacht naar de schat

Geocaching is schatzoeken, niet als piraten met een schatkaart met een groot kruis maar via een gps-apparaat of je mobiele telefoon. Het mooie van geocaching is dat het een navigatiespel is dat overal over de hele wereld gespeeld kan worden. Van Thailand tot Amerika en van Antarctica tot Noorwegen. In Nederland alleen al liggen ruim 35.000 caches verstopt.

Wat is geocaching en een cache precies?

Bij geocaching (je spreekt het uit als djio-kesjing) gaat het om het vinden van de cache, een schatkist. Via coördinaten op je mobiele telefoon of je gps-apparaat wordt de weg gewezen naar de plek waar een cache verstopt moet zijn. Op dit nulpunt ben je als geocacher al warm, maar dan heb je de schat nog steeds niet gevonden. De cache is vaak goed verstopt en soms zelfs héél goed verstopt. Je weet meestal ook niet hoe deze betreffende cache er uit ziet, iets wat het zoeken dus lastig maakt. Het enige wat je op voorhand weet is dat het een object is met daarin een logboek(je) of stukje papier. Het kan een bakje zijn, maar ook een klein kokertje met daarin een logrol. Meestal een stukje opgerold papier, wat net groot genoeg is om je naam op te schrijven. Maar het kan ook een notitieboekje zijn wat je vind waarin je naam kan inzetten. Als je dit logboek(je) vind heb je de cache gevonden.

Verschillende cache types

Er zijn verschillende soorten caches, ongeveer 25 verschillende soorten. Je hebt traditionele caches, multi caches, mystery caches en zelfs speciale nacht caches. Een traditionele cache is de meest simpele cache soort. Hierbij krijg je één stel gps coördinaten en daar ligt de cache dan. Een multi cache is een cache die bestaat uit twee of meer etappes. Bij het eerste punt (waypoint) vind je informatie voor de volgende locatie en dit gaat net zo lang door tot je bij het eindcoördinaat uitkomt waar de betreffende cache verstopt ligt. Een mystery cache is een cache die je pas kunt vinden als je een puzzel hebt opgelost en een nacht cache een die speciaal is gemaakt om ’s nachts te vinden met behulp van een zaklamp.

Wie kan er allemaal geocachen?

Geocaching is activiteit die iedereen die houdt van buiten zijn kan doen. Het is buiten zijn maar dan met iets extra’s. Heel veel mensen zijn graag buiten, wereldwijd zijn er ongeveer 7 miljoen actieve geocachers waarvan ongeveer 70.000 geocachers in Nederland. Het spel geocaching is bedacht door de Amerikaan David Ulmer in mei 2000. GPS werd vrijgegeven en in een discussie over nieuwe mogelijkheden van GPS verstopte hij een schat en liet hij op een forum een bericht achter over een schat die hij op de coördinaten N 45 17.460 W122 2 4.800 had verstopt. In dit bericht stond verder: ‘Take some stuff, leave some stuff! Record it all in the log book. Have Fun!’ Ulmer borduurde eigenlijk voort op een oud spel dat in Engeland al in de 19de eeuw werd gedaan, ‘letter boxing’ gedaan. Letter boxing was een verstopte jampot met daarin een kaartje waarop wandelaars hun naam konden schrijven.

‘Take some / leave some’ staat voor iets ruilen, is typisch geocaching. Als je uit de betreffende schatkist iets kan meenemen, moet je er ook iets in achterlaten. Ik kom zelf wel een trackables tegen, neem deze mee en laat deze vervolgens op een andere cache locatie weer achter. Deze trackable maakt dus een reis van geocache locatie naar geocache locatie.

Waar en wanneer kun je geocachen?

Geocaching kan je altijd en overal doen. Over de gehele wereld zijn caches te vinden, ongeveer een kleine drie miljoen. In Nederland liggen rond de 35.000 caches verstopt. Ik kijk dan ook als ik op een bepaalde locatie ben via de geocaching app of er toevallig niet een cache in de buurt verstopt is.

Caches zijn dus altijd (goed) verstopt. Mensen die niet aan geocaching doen, ook wel dreuzels genoemd, kunnen deze dan ook niet zomaar vinden. Je moet dus écht weten dat er ergens caches verstopt zijn, anders zou je hem nooit vinden. Een plastic doosje onder een dichte struik zie je pas als je op de betreffende locatie ook echt gaat zoeken. Een container in een vogelhuisje valt ook niet op. Soms is de cache dus danig verstopt dat een extra hint noodzakelijk is. Deze hint is zichtbaar in de app. Lees deze hint goed, want deze tip kan je goed gebruiken. Echter hoort het niet vinden van een cache ook bij geocaching, net als het vinden van een cache. Voor het pakken van sommige caches hebt je een vishengel nodig met daaraan een haak, voor andere caches moet je weer aan de andere kant van een sloot zien te komen en voor weer andere caches moet je een ingewikkelde puzzel oplossen. Als je een wandelroute loopt heb je meestal na enkele caches wel door hoe de gedachtegang van een plaatser is geweest en gaat het oplossen van de volgende cache sneller. Je gaat dan vermoeden waar iemand een doosje verstopt heeft.

Geocaching kan op elk tijdstip van de dag, zelfs ’s nachts. Hiervoor zijn er speciaal caches gemaakt. Vanwege het gebrek aan daglicht zijn deze caches beter zichtbaar bij het gebruik van een zaklamp. Overdag zijn deze caches nauwelijks te vinden. Zelf moet ik mijn eerste nachtcache nog vinden.

Waarom geocaching?

Waarom zou je aan geocaching gaan doen? Hier is natuurlijk niet een twee drie een antwoord op te geven en zijn er misschien wel meerdere antwoorden mogelijk. Voor mij zelf is het antwoord eigenlijk vrij simpel. Ik wandel graag buiten en dan geeft het zoeken naar een schat een net iets andere dimensie aan het buiten zijn. Natuurlijk wil je het gestelde doel van die 15 of 20 kilometer nog steeds halen. Je zal met het zoeken naar caches langer doen over je gestelde doel, maar voor mij maakt geocaching het wandelen een heel stuk leuker. Ik ben telkens benieuwd naar wat ik onderweg ga tegen komen en ik kom op plekken waar ik zonder geocaching waarschijnlijk nooit zou komen.

Het vinden van de caches vereist natuurlijk wel enige handigheid. Het onder de knie krijgen van het oplossen van geocaches is ook leuk en geeft mij voldoening. Bij simpele routes of een korte route is het leuk om Elin en Vince mee te nemen. Wandelingen worden dan ineens een heel stuk avontuurlijker. Moeten er meerdere caches gevonden worden in bijvoorbeeld de duinen, dan zijn zij bezig met klimmen en klauteren in bomen en ik zelf ben dan nog steeds aan het geocachen. Toen ik hier in augustus na aanleiding van een reactie op een instagram post van onze vakantie in Oostenrijk mee begon is het voor mij steeds verslavender geworden. Ik zoek speciaal leuke routes uit en ga er op uit. En als je dan de caches kan loggen geeft dit een soort kick. Zeker als je hiervoor eerst een online puzzel heb moeten oplossen om de juiste coördinaten te verkrijgen. Dus mijn tip aan iedereen die graag buiten is is, ga geocachen en maken het buiten zijn nog leuker.

Zelf gebruik ik mijn mobiele telefoon om te geocachen en sinds kort een Garmin GPSMAP 65.