Effectief communiceren

Na mijn relatiebreuk met de moeder van mijn kinderen ben ik er achter gekomen dat ik hulp nodig had omdat ik met enkele dingen problemen had. Problemen die niet van de een op de andere dag zijn ontstaan, maar wel problemen die ineens boven kwamen drijven. Toen ik er achter kwam dat ik dingen niet meer alleen kon oplossen en dat ik daar hulp bij nodig had, ben ik deze ook gaan zoeken. Ik heb meerdere gesprekken gehad met een praktijkondersteuner en een psycholoog en heb me gedurende die periode aangemeld voor een cursus cq training genaamd “Effectieve Communicatie”.

Waarom deze cursus?

Waar ik in het verleden meestal dacht, van het komt wel goed of het zal wel loslopen, bleek dat in de praktijk echter meestal niet het geval te zijn. Ik verstopte me steeds vaker en durfde op een bepaald moment geen normaal gesprek meer aan te gaan met mensen. Meestal waren het enkele woorden en dan was ik weer stil. Dit was niet alleen buiten mijn relatie zo, maar ook daar binnen. Ik wilde voor mijn gevoel hele gesprekken voeren met mijn toenmalige partner, alleen kwam het er niet uit. Dan is een relatie wel zwaar, niet alleen voor mij, maar zeker ook voor haar. Toen zij aangaf dat ze niet meer verder kon, brak er iets bij mij. Ik kreeg het inzicht dat ik een gróót probleem had. Een communicatie probleem. Alles staat bij op een goede manier communiceren met elkaar en als dat er niet is ga je jezelf meestal verstoppen en ik vond dat dit nu eindelijk gestopt moest worden. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mensen die ik lief heb.

Hoe ben ik bij deze cursus terecht gekomen?

Toen ik bij de huisarts aangaf dat het met mij niet zo goed ging is het balletje gaan rollen. Via de praktijkondersteuner kreeg ik door gegeven dat er trainingen waren waarbij je op bepaalde manieren met problemen kon leren omgaan en deze voor jezelf zou kunnen aanpakken. Ik heb mezelf dan ook vrij snel opgegeven voor deze cursus, omdat ik de noodzaak er voor mijzelf nut in zag om deze training te volgen. Maar helaas. De training in het voorjaar was volgeboekt en er zou pas in het najaar weer een nieuwe training zijn. Ik heb dan ook niet getwijfeld en me meteen op de wachtlijst voor deze training laten zetten. Een paar maanden later kreeg ik een uitnodiging voor een intake gesprek en ik werd ingeloot om deel te nemen aan deze training van een drietal maanden.

Wat hield de training in?

Tijdens de training werden punten besproken om het communiceren met anderen makkelijker te maken. Onder andere hoe je jezelf moet gedragen, wat voor antwoorden je kan geven op bepaalde vragen en hoe jij je grenzen kan aangeven.

De training

Na maanden wachten zou de training voor mij dan eindelijk gaan starten. Op een donderdagavond ergens in september 2019 was de eerste bijeenkomst. Behoorlijk gespannen ging ik naar de cursuslocatie, dit omdat ik totaal niet wist wat mij te wachten stond. Wat voor mensen zouden de cursus nog meer volgen? Met hoeveel mensen zijn we? Allemaal punten waarop ik op dat moment nog geen antwoorden had, maar omdat ik de noodzaak van deze cursus voor mijzelf in zag ben ik toch gegaan.

Langzaam druppelde er een gemêleerd gezelschap binnen. Na een korte introductie van de cursusleiders over wat we de komende weken zouden kunnen verwachten, gingen we een namen spel doen. Een oefening waarbij we een bal naar iemand moesten overgooien en dat die persoon dan zijn of haar naam moest zeggen. Oefeningen die we bij de rugby ook gebruiken voor balvaardigheid. Daarna werden we meteen aan het werk gezet om in tweetallen gesprekken met elkaar te houden en er achter te komen wat de leefsituatie van de andere persoon precies was. Ik vond dat een grote overwinning voor mezelf. Ik moest nu meer vragen dan alleen van hoe is het of wat is je naam. Na dit korte interview met een van mijn medecursisten moest ik klassikaal deze persoon gaan bespreken. Vervolgens kregen uitleg over “Zelfbewustzijn, Zelfvertrouwen en Assertiviteit” en over lichaamstaal. Na het huiswerk voor de komende bijeenkomst gekregen te hebben was het tijd om voor die week afscheid van elkaar te nemen. Onderweg naar huis op de fiets heb ik de training meerdere malen de revue laten passeren en mezelf ook de vraag gesteld of dit wel echt iets voor mij zou zijn. Normaal gesproken moet ik echt handvatten hebben waar ik mezelf aan vast kan houden, en deze handvatten zaten voor mij na de eerste training nog er los en ik vond het zelfs op sommige momenten erg zweverig waar ik het nut niet van in zag.

Gedurende de volgende bijeenkomsten leerde ik onder andere “nee te zeggen” tegen mensen of “nee te ontvangen” van mensen en zouden we dan een schuldgevoel hebben ja of nee. Ik leerde te spreken vanuit “ik”, ik leerde mijn eigen mening vast te houden en deze ook uit te spreken richting andere mensen. Maar een ook niet een onbelangrijk punt was aan wie zou ik een bepaalde vraag kunnen stellen en aan wie niet en hoe zou ik vragen van andere behandelen. Zeg ik telkens ja tegen deze persoon of durf ik deze persoon ook een keer nee te verkopen. Een moeilijke training voor mij was de training waarin ik complimenten moest geven aan andere mensen of juist hoe ik met het ontvangen van complimenten moest omgaan. Ik ben niet een persoon die snel complimenten geeft, zeg maar rustig bijna nooit, en die eigenlijk altijd een weerwoord heeft bij het ontvangen van complimenten. Complimenten zijn kleine woorden, maar ze kunnen grote waarde hebben. Ook heb ik geleerd dat ik niet vooraf moest invullen wat andere mensen over mij zouden denken. Hierdoor word ik eigenlijk alleen maar onzeker en dat terwijl andere meestal anders over denken dan dat jij denkt hoe ze er over denken.

Gedurende dat de weken vorderde ging ik met steeds meer plezier richting de cursus. Ik leerde vervolgens nog om mijn gevoelens te uiten en mijn grenzen aan te geven bij personen. Aangeven wat ik wel leuk vind dat iemand tegen mij zegt, maar zeker ook aangeven als ik dit niet leuk vind en ook aan geven waarom ik dat dan net leuk vind. Ook heb ik geleerd meer zelfvertrouwen te krijgen door te kijken wat ik allemaal wel kan in plaats van alleen maar de negatieve punten voorop te zetten. Kijk eens naar je positieve punten en zet die in het zonlicht in plaats van jezelf helemaal weg te cijferen. Jammer genoeg heb ik de training van het geven en ontvangen van kritiek gemist, maar in de cursusmap stond wel een goede omschrijving en hier ben ik dan ook mee aan de gang gegaan. In het verleden zou ik achter iemands rug om zeker wel kritiek geven op die persoon, maar face to face niet. En omdat ik zelf niet goed tegen kritiek kan, ga ik deze confrontatie dan ook graag uit de weg. Langzaam liep de trainingsperiode ten einde en leerde we nog om te gaan met conflicten. Gedurende deze training kreeg ik inzicht dat ik bij conflicten meestal zou toegeven of het conflict zou vermijden in plaats van te zoeken naar een compromis of beter nog een win-win situatie voor beide partijen.

Presentatie

Na alle trainingen was het de bedoeling om een presentatie te houden van maximaal 10 minuten. Als ik ergens een hekel aan heb dan is het om voor een groep te staan, waarbij alle ogen op mij gericht zijn, om dat iets over mijzelf, mijn hobby’s of andere interesses te vertellen. Ik heb zeker gekeken hoe ik onder deze trainingsdag uit zou kunnen komen, maar daar heb ik niemand mee behalve mezelf. Dus met veel moeite had ik besloten om toch te gaan al zou ik de presentatie wel op een geheel eigen manier brengen. Ik ben niet voor de groep gaan staan, maar ben gewoon blijven zitten in mijn stoel en heb op een rustige, duidelijke en bondige manier verteld over mijn twee passies, Oeteldonk en rugby, en over iets waar ik behoorlijk de P in heb zeg maar, de discussie Zwarte Piet. Na het geven van mijn presentatie was ik behoorlijk trots op mezelf.

We hebben nog een bijeenkomst waarbij we gaan terug kijken op de afgelopen weken. We moeten nog een persoonlijke en groepsevaluatie invullen, en we moeten voor elke andere deelnemer van de training een cadeautje meenemen. Omdat ik een beetje overweg kan met photoshop heb ik onderstaande flyer gemaakt. Hierop staan alle overige deelnemers en de trainers. Ik bedank jullie nogmaals uit de grond van mijn hart en hoop dat jullie net zo veel van deze training cq cursus hebben geleerd als ik. Het zal in de toekomst niet makkelijk zijn voor jullie, ook voor mij zelf niet, maar ik weet dat jullie het kunnen. Bedankt.