Uitwaaien in het Bossche Broek

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is IMG_20190601_083127-300x225.jpg

Op loopafstand van mijn huis ligt een groot en rustig natuurgebied van ruim 200 hectare, genaamd “Het Bossche Broek”. Wereldsteden zoals New York, London en Parijs hebben grote stadsparken, maar onze Brabants hoofdstad een een groot natuurgebied aan de rand van het centrum. Het gebied leent zich uitermate goed voor een heerlijke ochtend- en of avondwandeling. Iets wat ik dan ook graag doe. Met een rustig muziekje op en lekker genieten van alle pracht die “Het Bossche Broek” met zich mee brengt. Soms ga ik even lekker uitwaaien, rust zoeken, in dit natuur gebied. Ik weet plekjes waar niet veel mensen komen en dan ga ik lekker op een bankje zitten en kijk ik naar de vele wilde vogels die ik dan voorbij zie komen. Als ik geluk heb, vooral in de hele vroege ochtend of tegen de schemering komen er ook verschillende zoogdieren voorbij lopen, denk dan aan bevers of reeën.

Geschiedenis

Vroeger, toen wij allen nog niet geboren waren, was dit natuurgebied een moeras wat in tijden van oorlog een natuurlijke verdedigingslinie vormde voor onze stad. Het was door dit moeras bijna onmogelijk voor eventuele veroveraars onze stad te beleggen. Onze stad kreeg hierdoor destijds de bijnaam “De Onoverwinnelijke Moerasdraak”.

Een van de voorouders van ons huidige koningshuis, Prins Frederik Hendrik van Oranje, heeft destijds de opdracht gegeven om het moerassige natuurgebied door middel van aanleggen van dijken door molens leeg te laten pompen. Hierdoor konden de Staatse soldaten de Bossche zuidwal bestormen en de stad innemen.

In de jaren 40 van de vorige eeuw was er een plan van de Bossche gemeente op het natuurgebied te bebouwen. Na bevrijd te zijn van de Duitse bezetting, en op het einde van de tweede wereldoorlog, was er een plan om in “Het Bossche Broek” een nieuwe stadsschouwburg te bouwen. De discussie over een nieuwe stadsschouwburg loopt nog steeds, maar ik ben blij dat er destijds is besloten om “Het Bossche Broek” uit te roepen tot beschermd natuurgebied. Hierdoor kunnen wij nu nog genieten van al haar schoonheid.

Natuur

Als je door nu “Het Bossche Broek” wandelt of fietst zie je uitgestrekte graslanden. Waar wij, stadse mensen, dan meteen denken aan een weiland voor vee, wordt in “Het Bossche Broek” maar een gedeelte gebruikt als weiland voor vee. Het andere gedeelte is in gebruik als hooiland. Je wandelt langs vele sloten en enkele kleine wielen die zorgen voor de waterhuishouding van de matig voedselrijke natte graslanden. Als je als echte Flora liefhebber door het natuurgebied struint kom je plantensoorten tegen die typisch zijn voor dit soort natuur. Ook komen er vele weide-, moeras- en watervogels voor in dit drassige natuurgebied.

Beheer

Door hoge waterstanden in 1995 brak er een dijk van de Dommel door en stroomde er grote hoeveelheden water “Het Bossche Broek” binnen. Om dit soort overstroming te voorkomen is besloten om van dit natuurgebied een overloopgebied te maken. Dat betekend dus dat er bij een hoge waterstand gekozen wordt om een gedeelte van het natuurgebied onder water te zetten. Sinds de herinrichting van het natuurgebied door het aanleggen van verhoogde en versterkte dijken en een zogenaamd ‘inlaatwerk’ is het geschikt om te dienen als overloopgebied. Al met al een mooi gebied om even de drukte van onze stad en je werk te ontvluchten.