Effe plèkke als bouwers

Een paar weken voor carnaval gooit de Oeteldonkse Club van 1882 de deuren van haar Bouwhal open voor bezoekers. In de Oeteldonkse volksmond staan deze dagen beter bekend als ‘Effe plekke bij de Bouwers’. Wild vreemden kunnen dan een kijkje nemen achter de schermen bij de bouwers van praalwagens en krijgen hierbij een sneakpreview van de praalwagens die in de komende carnavalsoptocht te zien zullen zijn. De bouwers proberen gedurende deze dagen nieuwe mensen enthousiast te krijgen voor het bouwen van praalwagens. Om jaarlijks gedurende het Oeteldonkse carnaval een ‘Grote Optocht’ te hebben met praalwagens heb je mensen nodig. Niet alleen de oude vertrouwde garde, maar ook nieuwe aanwas.

Ik bezoek de laatste jaren de bouwhal met Elin en Vince tijdens de open dag. De eerste keer dat ik als volwassen persoon de bouwhal binnenliep zag ik pas op welke schaal er gewerkt wordt aan de praalwagens en hoe groot de wagens nu echt van dichtbij zijn. Dus voor kleine kinderen is dit echt indrukwekkend. Grote poppen, beesten en andere snuisterijen van zo dicht bij te zien is toch best wel eng. Gelukkig worden Elin en Vince steeds vrijer en omdat ze het al vaker hebben gezien wordt het elk jaar makkelijker om ze mee te nemen. Gedurende het ‘Effe plèkke bij de bouwers’ verzorgt de Oeteldonkse Club van 1882 meestal ook voor een hoekje waar kinderen kunnen knutselen en tekenen. Zo ook dit jaar weer.

De laatste jaren bouwen wij, met onze carnavalsvereniging, ook in de bouwhal aan het praalwagentje voor de kinderoptocht. Elin en Vince kijken er elk jaar weer naar uit om mee te helpen aan het praalwagentje en beginnen dan ook al maanden vooraf te roepen wanneer ze weer mogen meehelpen. Normaal gesproken zet de organisatie van dit evenement ons praalwagentje buiten gedurende deze dagen, maar dit jaar hadden ze hem op een vrije plaats in de bouwhal gezet. Toen ik op zaterdag ons praalwagentje binnen zag staan, heb ik bij de organisatie meteen gevraagd of wij de zondag ook mochten werken aan ons praalwagentje. Graag zeiden ze en zo gezegd, zo gedaan. Paar appjes later en zondag hadden we enkele kinderen bereid gevonden om te plakken aan het praalwagentje.

Op de zondag hebben we veel vragen en aanspraak gehad van bezoekers of er vaker kinderen deden werken aan praalwagens. Na een korte uitleg vonden deze bezoekers het mooi dat wij met ons kleine wagentje tussen alle grote wagens stonden te werken. Misschien iets om na de carnaval contact op te nemen met de Oeteldonksche Club van 1882 of we volgend jaar niet beide dagen kunnen knutselen gedurende deze dagen.

Dit jaar zijn we dus niet alleen wezen ‘plèkke bij de bouwers’, maar hebben we ook ‘Effe geplèkt als bouwers’.