It’s nice to be outside

Waar ik vroeger meerdere keren per week op het sportveld stond om mezelf uit te leven, doe ik momenteel eigenlijk al jaren niks meer aan mijn conditie. Ergens rond 2002 heb ik een enkel blessure opgelopen en vanaf dat moment ben ik van een sportend iemand gegaan naar een persoon die liever thuis op de bank hangt dan actief te zijn. Dat heeft de laatste jaren een negatieve invloed gehad op mijn leven, behalve dat mijn gewicht is toegenomen voel ik me al jaren niet meer fit en snel moe. Omdat ik hier een tijdje geleden best wel van ben geschrokken ben ik nu regelmatig actief buiten te vinden. En ik merk hier na enkele maanden ook wel het resultaat van, ik voel me fitter en minder snel moe.

Fietsen naar werk

De kinderen zijn op de week bij mij en in de weken dat ze niet bij mij zijn ga ik de laatste periode meerdere malen per week op de fiets naar mijn werk. Vanaf ‘s-Hertogenbosch Zuid naar het Gelderse Hedel, een fietstocht van een kleine 11 kilometer afhankelijk van de route die ik neem. En ik moet eerlijk zeggen dat het eigenlijk best wel heerlijk is om in de ochtend op de fiets te stappen. Op de momenten dat het in de ochtend droog is stap ik dan rond 7 uur op de fiets richting Hedel. Het is een klein half uurtje trappen. Ja ik fiets nog gewoon op een normale fiets en niet op een elektrische tweewieler want dan zou het een stuk sneller zijn. Met een lekker muziekje op geniet ik dan van het leven wat in de ochtend wordt opgestart. Van mensen die al door ons centrum slenteren tot de zonsopkomst in de polder. En als ik dan een dag gewerkt is fiets ik regelmatig met een omweg terug naar huis. Gewoon even het hoofd leeg fietsen richting huis. Ik weet dat ik nog vaker op de fiets naar Hedel zou moeten gaan, maar tijdtechnisch is dit soms helaas niet mogelijk.

Wandelen in de natuur

Naast dat ik nu regelmatig op de fiets naar Hedel rij, ga ik in de weekenden dat Elin en Vince niet bij mij zijn ook nog eens te voet naar buiten. Ik wandel dan vanuit huis een grote ronde om het centrum of loop door Het Bossche Broek. Maar ik loop ook regelmatig in de Moerputten of bij de Loonse en Drunens Duinen of op de Vughterheide. Ik kan van deze wandelingen erg genieten en ik merk dat ik hier rustig van wordt in mijn hoofd. Daarnaast voel ik mezelf door dat wandelen een heel stuk fitter. Ja ik zal waarschijnlijk nog steeds geen wedstrijdfit persoon zijn, maar toch voel ik me hierdoor wekelijks fitter worden. In de natuur zo vlak bij huis geniet ik van alles wat ik onderweg tegen kom. Dat kunnen mensen zijn die hun hond aan het uitlaten zijn of met hun kinderen aan het fietsen zijn, maar ook van paddenstoelen en omgevallen bomen kan ik erg genieten. Ik kan genieten van de verschillende kleuren die ik overal zie en van de dieren die ik hoor fluiten en of roepen. Daarnaast geniet ik voornamelijk van de rust die deze natuur mij geeft. Ik woon dan wel in een stad, maar vergeleken met andere grote steden heeft ‘s-Hertogenbosch toch nog steeds de uitstraling van een dorp. Daarnaast ontdek ik bij het wandelen steeds nieuwe plekjes ondanks dat ik er al vaker ben geweest. Het liefst zou ik in de avonduren ook nog gewoon een kleine wandeling willen maken, maar dat komt er momenteel nog gewoon niet van. Ook in de weken dat Elin en Vince bij mij zijn probeer ik regelmatig de natuur in te gaan. Ondanks dat de kinderen soms aangeven dat niet leuk vinden zie ik ze toch altijd wel genieten.

Fitter

Al met al begin ik mezelf steeds fitter te voelen door dat bewegen. Hierdoor voel ik mezelf ook steeds beter in mijn vel zitten. Maar ik ben er steeds nog niet waar ik graag zou willen zijn. Waar ik begon met wandelingen van 2 a 3 kilometer loop ik nu tussen de 5 en 10 kilometer per keer. Maar die afstand zou ik nog verder opvoeren richting de 20 kilometer per keer. Gewoon omdat ik geniet van het wandelen en de omgevingen waardoor ik wandel. En als ik mezelf misschien wel fit genoeg voel trek ik misschien de hardloopschoenen ook wel weer een keer aan de voeten. Maar te hard van stapel lopen heeft echter geen zin. Eerst maar eens zorgen dat ik vaker en langer ga wandelen. Daarnaast mogen er best wel wat kilootjes af, maar hoe ik dat voor elkaar ga krijgen weet ik nog precies. Ook het afvallen zal ik kilo voor kilo moeten gaan aanpakken. Maar als ik fitter ben en ik ben een kilootje of twintig kwijt zal ik waarschijnlijk heel goed in mijn vel zitten. Al met al is het gewoon lekker om buiten te zijn oftewel It’s nice to be outside.

Op Strava kun je mijn vorderingen “buiten” bijhouden.