Kampina wandeling

Ik ga regelmatig een heerlijke ochtendwandeling maken en waar ik normaal gesproken op een zondagochtend nog wel eens ’n wandeling wil gaan maken door Het Bossche Broek of over de Vughterheide besloot ik afgelopen zondag een wandeling te gaan maken door de Kampina. De Kampina is een uitgestrekt natuurgebied tussen Boxtel en Oisterwijk waar je heide vind, maar daarnaast zijn er ook bossen en vennen. De huisvennen in de Kampina, die zijn ontstaan op de plekken waar lang geleden turf werd gestoken, zijn gelegen op een kleine 15 kilometer afstand van mijn voordeur. Met afwisselend heide en bossen is dit daarom ook een heerlijk natuurgebied om een wandeling in te gaan maken en zo dus ook afgelopen zondag.

Ik ben met de auto via Boxtel naar de parkeerplaats bij Roond gereden. De parkeerplaats is gelegen bij het verzetsmonument Boxtel, een eerbetoon aan alle mannen , vrouwen én kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Boxtel verzetsdaden hebben verricht. Dit soort monumenten is altijd een plaats om even stil te staan bij hetgeen zich in een donker verleden heeft afgespeeld. Vanaf de parkeerplaats ben ik langs het verzetsmonument de Kampinase Heide opgewandeld. Hierbij zijn er verschillende routes die je kan lopen.

Waar ik normaal gesproken een muziekje opzet tijdens het wandelen besloot ik dit deze keer niet te doen. Even echt helemaal tot rust komen en genieten van de geur en de geluiden die dit gebied met zich mee brengen en de stilte om mij heen. Zo nu en dan kwam ik een verdwaalde hardloper of mountainbiker tegen maar het merendeels van de tijd liep ik daar lekker alleen te genieten. Afwisselend wandel je in de Kampina over zandpaden van los zand of verharde zandpaden. De ene keer loop je door de bossen en enkele meters verder op loop je langs vennen waar watervogels rondzwemmen om vervolgens een kudde loslopende runderen te doorkruisen. Ik heb hier een heerlijke wandeling gemaakt van ongeveer acht kilometer.