Volg je liever je hart of je hoofd?

Teatopic #14: De eerste Pickwick teatopic waarop ik in 2023 op deze plek antwoord geef. Toen ik de vraag las klapte er ineens allerlei antwoorden door mijn hoofd en kreeg ik bijna weer kortsluiting. Het lijkt een simpele vraag, maar het antwoord hierop is niet echt makkelijk.

Volg je liever je hart of je hoofd?

Nu ik op deze teatopic hier een antwoord wil geven weet ik ineens niet meer hoe ik het moet en zou kunnen verwoorden. De ene keer volg ik liever mijn hart, terwijl ik de andere keer liever mijn hoofd zou willen volgen. Daarnaast denk ik soms ook dat ik vaker mijn hart moet volgen in plaats van mijn hoofd en soms moet ik juist weer vaker mijn hoofd gebruiken in plaats van mijn hart te volgen.

Omdat ik angstig ben aangelegd, ik durf niet falen en bereken eigenlijk de uitkomst al voordat ik iets ga doen, ben ik meestal erg berekenend. Hierover heb ik in Teatopic #12 al geschreven toen ik de vraag gesteld kreeg wat ik zou doen als ik niet kon falen. Maar niet falen bestaat niet. Iedereen faalt wel eens, maar de een gaat hier anders mee om dan als de ander. De ene persoon laat zich er niet bij zitten, staat op en gaat er nogmaals voor, terwijl de andere persoon het wel goed vind en er voor zorgt dat hij dit fout niet nogmaals maakt.

Maar soms denk ik wel eens bij mezelf, sukkel volg je hart en ga daarvoor. Maar dan slaat bij mij de twijfel weer toe en ga ik weer denken. Soms moet je gewoon je hart volgen omdat dat het geen is wat echt het dichts bij jou staat.

Voorbeeld: Ik heb vorig jaar een écht leuke dame ontmoet. We hadden een hele leuke tijd samen waarbij ik mijn hart deed volgen. Maar op een bepaald moment sloeg dit om. In plaats van mijn hart te blijven volgen ging ik ineens denken en sloeg de twijfel toe en ben ik haar gaan afstoten. Ik weet bijna zeker dat als ik mijn hart was blijven volgen we elkaar nog steeds hadden gezien en dat het de perfecte dame was geweest voor aan mijn zijde.

Maar waar ik vroeger vaker impulsief dingen deed, denk ik nu vaker na. Momenteel werk ik bij een leuk bedrijf en heb ik het daar goed naar mijn zin. Maar is dit iets wat ik de rest van mijn leven zou willen doen. Nee zeker niet. Ik wil niet meer 40 plus uren per week achter de computer zitten. Ik heb daarom wel eens gekeken om mijn hart te volgen en compleet iets anders te gaan doen. Maar hierbij is het momenteel wel goed geweest dat ik in plaats daarvan mijn hoofd heb gevolgd. Omdat ik er momenteel alleen voor sta is het riskant om een carrière switch uit te voeren, dit om dat ik gewoon al mijn rekeningen moet blijven betalen.

Al met al dus een lastig antwoord. De ene keer moet je je hart volgen en de andere keer weer je hoofd. De ene keer dat je hart volgt had je misschien naar je hoofd moeten luisteren. Of als je naar je hoofd luistert moet je juist je hart gaan volgen. Je moet in ieder geval doen wat goed voor je is en je komt er later pas achter of dit de juiste keuze is geweest.